Ako ste u potrazi za desertom u koji ćete ubaciti jagode, mnogima omiljeno proljetno voće, u nastavku pogledajte najjednostavniji recept za rolat s jagodama nakon kojeg će vaši ukućani lizati prste.
Tijesto za rolat s jagodama:
- 4 jaja
- 4 velike kašike brašna
- 4 velike kašike šećera
Fil za rolat s jagodama:
- 3 dcl slatke pavlake
- 400 g jagoda
Rolat s jagodama – priprema:
- Upalite rernu na 180 °C.
- Odvojite bjelanca od žumanaca. U žumanca dodajte šećer i izmiksajte. U drugoj posudi umutite snijeg od bjelanaca.
- Naizmjenično u smjesu žumanaca i šećera dodajte po kašiku brašna i snijega pa lagano i sporo umiješajte u smjesu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite pripremljeno brašno i snijeg. Smjesa će na početku biti gušća, a na kraju rjeđa i pomalo pjenušava.
- Plitki limeni pleh obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u pleh i lagano je rasporedite špatulom ili kašikom. Stavite smjesu u rernu i pecite maksimalno 10 minuta. Kada površina kore bude zlatna, izvadite je iz rerne.
- Prebacite koru na čistu kuhinjsku krpu, strana na kojoj je papir mora biti gore tj. gledati „prema vama“. Navlažite blago papir za pečenje jer ćete ga tako lakše skinuti s kore. Lagano prstima povlačite papir dok ga u potpunosti ne uklonite, a zatim koru zarolajte u krpu i pustite da se malo ohladi.
- Jagode operite, očistite i narežite na komadiće željene veličine. Slatku pavlaku mikserom umutite u šlag.
- Odmotajte ohlađenu koru i premažite šlagom, na koji ćete potom poslagati narezane jagode i ponovno zarolajte. Gotov rolat spolja po želji možete posipati šećerom u prahu ili ukrasiti šlagom.