Ratatouille je složenac sastavljen od tikvica, patlidžana, paradaza, luka, bijelog luka i paprike koji potječe iz Francuske, tačnije iz Provanse. Poslužuje se kao toplo ili hladno predjelo, a nekad je dio i glavnog jela.
Vješti kuhari obično povrće režu na tanke kriške, slažu u vatrostalne posude te peku u pećnici. Ako nemate vremena niti strpljenja za takve kulinarske kreacije, povrće možete narezati i ugrubo te ispeći u pećnici na limu za pečenje.
Ovako pripremljeno povrće možete poslužiti uz sve od pečenog mesa do salate. Evo šta trebate napraviti:
Sastojci za povrće a la ratatouille:
- 2 tikvice
- 2 srednje velika paradajza
- 1 velik patlidžan
- 1 paprika
- 1 luk
- 1 glavica bijelog luka
- 2-3 kašike svježeg začinskog bilja poput timijana i ružmarina
- maslinovo ulje
- so i biber po želji
- balzamični ocat
Priprema povrća a la ratatouille:
- Zagrijte pećnicu na 200 stepeni Celzijusa.
- Operite povrće i posušite ga. Paprike narežite na trakice, paradajza i očišćeni luk na četvrtine, a tikvice i patlidžan na kriške debljine oko jednog centimetara.
- Rasprostrite povrće na lim za pečenje u jednom sloju. Dodajte i očišćene češnjeve bijelog luka (u komadu).
- Prelijte sve s nešto maslinova ulja, začinite s dosta soli i bibera i dodajte začinsko bilje.
- Stavite povrće u zagrijanu pećnicu i pecite 20-ak minuta.
- Okrenite povrće na drugu stranu i pecite još 20-ak minuta, dok ne počinje dobivati lijepu zlatno-smeđu boju i s druge strane.
- Začinite pri kraju pečenja s balzamičnim octom po želji. Dobar tek!
Kako poslužiti ovako ispečeno povrće?
Sočna kombinacija pečenih patlidžana, tikvica, paprike, luka i bijelog luka sjajno će ići uz:
- Pečeno meso
- Pečenu ribu
- Kuhanu kremastu palentu
- Pire od krumpira
- Umak od rajčice i kuhanu tjesteninu
- Drugo povrće u salati
- Tostirani kruh i namaz od slanutka (humus)