Čupavci su kolač bez kojeg ne prolazi niti jedno slavlje. U nastavku pronađite recept za omiljene biskvitne kocke s čokoladom i kokosom.
Sastojci za biskvit
- 6 jaja
- 6 velikih kašika brašna (dupkom punih)
- 4 velike kašike šećera
- 1,5 dl ulja
- pola praška za pecivo
Sastojci za glazuru
- 30 dkg tamne čokolade
- 4 dl mlijeka
- 4 dl slatkog vrhnja
Dodatni sastojci
kokos
Priprema
Pažljivo odvojite žumanca od bjelanaca. Pazite da pritom ne razlijete žumance po bjelancima jer ih onda nećete moći istući u snijeg.
Mikserom povežite žumanca i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svijetložuta, a kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
Istucite bjelanca u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice kojima ste miksali žumanca i šećer, obavezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci, koji bi spriječili bjelanca da se povežu u snijeg.
Naizmjenično u žumanca dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.
Upalite rernu na 180 stepeni. Veliki pravougaoni ili kvadratni pleh za pečenje dobro namažite maslacem, zatim ga temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.
Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova pleha. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.
Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.
Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku ili primite kuhinjskom pincetom pa namočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.
Savjet plus
Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljevene kekse ili pak mljevene orašaste plodove, poput oraha ili lješnjaka.
Šta god vam padne na pamet, ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim počnite s oblikovanjem. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.