Mesne okruglice su jedno od onih jela koja se pripremaju u gotovo svim kulturama. Neki ih peku, drugi poslužuju sa špagetima, treći kuhaju s egzotičnim začinima… Kod nas je omiljeni način pripreme i posluživanja onaj s umakom od paradajza, a kao prilog je gotovo obavezan pire krompir. Ćufte u umaku od paradajza jedno je od onih jela čija priprema ne zahtijeva puno vremena ni vještine, a vole ih gotovo svi. Mi vam donosimo maksimalno pojednostavljen recept za ovo klasično jelo, u kojem se napravi smjesa i stavi na kuhanje, bez prethodnog prženja i bez komplikovanih dodataka.
Mljeveno meso kod mnogih je na zlu glasu jer se brzo kvari, a kad ga kupimo u supermarketu već samljevenog nikad ne znamo zapravo što je sve u njemu, ni koliko dugo stoji. Zato, ako hoćete biti sigurni, prošetajte do svoje omiljene mesare gdje možete rukom pokazati koje komade želite da vam samelje. Većina će vam mesara rado pomoći u odabiru, a pitat će vas želite li da ga samelje jednom ili dvaput. Za ćufte (ali i bolonjez, punjene paprike, sarme…) bit će dovoljno da ga jednom protjera kroz mašinu za mljevenje.
Ćufte su zabavno ime za specijalitet koji obožava cijeli svijet
Ne zna se tačno ko se prvi domislio samljeti meso i oblikovati ga u kuglice. Pretpostavlja se da jelo potječe iz stare Perzije i njihovog jela kofta, odnosno mljevenog mesa koje se miješalo s rižom, bulgurom ili lećom. S vremenom se recept proširio svijetom, a svaki je narod dodao nešto svoje. Preko “bare”, odnosno u Ameriku, odnijeli su ga italijanski migranti u 19. vijeku. Danas se tamo okruglice poslužuju sa špagetima, iako u samoj Italiji to jelo gotovo nigdje nećete naći u tom obliku.
Recept za ćufte u umaku od paradajza
Ovo je maksimalno pojednostavljen recept čija vam priprema neće oduzeti puno vremena. U nekim se verzijama ćufte najprije zapeku, a potom kuhaju. Drugi traže da se riža prethodno dopola skuha. Treći uključuju dinstani luk u mesnoj smjesi.
Pripremit ćemo smjesu, oblikovati kuglice i za manje od 10 minuta sve će biti u loncu.
Sastojci za 4 osobe:
500 g mljevenog mesa
100 g riže
1 jaje
1 manja glavica luka ili pola veće
2 čehna bijelog luka
so, biber
500 ml soka od paradajza ili pasiranog paradajza
začini po želji (bosiljak, peršun, origano…)
Postupak pripreme:
Dobro operite ruke ili u pripremi koristite rukavice jer će vam za ovaj recept trebati dlanovi.
Očistite luk i bijeli luk. Luk narežite što sitnije (možete ga i naribati), a bijeli luk protisnite.
Stavite mljeveno meso u dublju posudu, pa dodajte rižu. Dodajte luk, bijeli luk, so, biber i željene začine (mogu biti i suhi) pa rukom sve dobro izmiješajte da se sjedini. Umiješajte jedno jaje u smjesu i ponovo dobro izmiješajte da sve bude ujednačeno.
U lonac stavite sok od paradajza i zagrijte ga do vrenja.
Oblikujte jednu po jednu kuglicu dlanovima i polako spuštajte u umak od paradajza. Kad ste iskoristili svo meso, dodajte vode koliko je potrebno da prekrije sve ćuftice.
Prvih 10 minuta nipošto ne miješajte, ali nakon tog vremena možete lagano kutlačom proći i provjeriti jesu li sve ćufte odvojene jedna od druge.
Ovisno o tome koliko ste velike okruglice napravili, kuhajte od 40 do 50 minuta, tokom kojih nemate nikakvog posla s ručkom. Uvijek je bolje napraviti više malih ćufti jer se brže skuhaju i lakše kasnije dijele među onima koji jedu.
Ogulite nekoliko krompira, narežite ih na manje kocke pa skuhajte. Dodajte kockicu putera, pola šolje mlijeka, so i malo aromatičnog maslinovog ulja. Sve izgnječite u pire (nipošto nemojte praviti pire mikserom) koji ćete poslužiti uz mirisne i sočne ćufte u umaku od paradajza!