Koji je odgovor na pitanje - koji začin bi trebalo dodati u ishranu?
Riječ je o đumbiru koji mnogi vjerovatno već imaju u ormariću sa začinima. Prema stručnjacima, đumbir ima puno spojeva, poput đinđerola, protivupalne supstance, pa je odličan za smanjenje gasova i nadutosti, prvo zato što smanjuje upalu, a previše upala može uzrokovati gasove, naduvenost i želudačne tegobe. Mala doza đumbira svaki dan može pomoći i pri smanjenju mučnine i povraćanja, te grčeva u želucu.
Iako je nadutost jedna od tipičnih tegoba koje pripisujemo današnjem stilu života, ovo nije jedini način na koji đumbir utiče na zdravlje, pa nije čudno što je napitak od đumbira sve popularniji. Polako, ali sigurno smjenjuje s trona "čudotvorni napitak" vodu s limunom. Uostalom, i on sadrži limun pa zadržava sve prednosti tog sastojka, a dodaje one koje donosi đumbir. Evo sve o benefitima napitka od đumbira, a imamo i recept!
Prednosti napitka od đumbira
Kao i vodu s limunom i napitak od đumbira trebalo bi konzumirati kao prvu stvar ujutro, prije jela. Đumbir je biljka s korijenom u cvatu, a kada piješ napitak od đumbira, konzumiraš korjen. Đumbir sadrži vitamin C, magnezijum i kalijum. Evo još nekih dobrobiti napitka od đumbira.
Pomaže kod probave
Svježi đumbir najbolja je opcija za pomoć probavi. U đumbiru postoje određeni enzimi koji mogu pomoći kod nadutosti, olakšati zatvor i pomoći kod mučnine. Đumbir takođe može pomoći kod jutarnjih mučnina, pa čak i kod mučnine i povraćanja izazvanih rakom.
Može ublažiti bol
Zahvaljujući protivupalnim i antibiotskim svojstvima, napitak od đumbira može pomoći u ublažavanju bolova. Za to je zaslužan đinđerol, aktivni sastojak koji se nalazi u đumbiru. Istraživanja pokazuju da đinđerol smanjuje aktivnost i sintezu protivupalnih spojeva, koji su povezani s bolovima. Istraživanja takođe pokazuju da đumbir pomaže kod dugotrajnog ublažavanja bola, a ne trenutnog, dakle, nećeš primijetiti trenutno olakšanje kao kad uzmeš ibuprofen, ali to je nešto što može dugoročno ublažiti bol i smanjiti hronične znakove upale, kažu stručnjaci.
Jača imunitet
Dok đumbir ima protivupalna i antibiotska svojstva koja mogu ojačati tvoj imunitet, takođe ima i antivirusna i antibakterijska svojstva koja ti mogu pomoći u održavanju zdravlja. Premda sadrži vitamin C, ne radi se o velikoj količini. Zato neki napici od đumbira sadrže sok od limuna ili narandže kako bi se povećao unos vitamina C. Konzumiranje ovih nutrijenata zajedno može pomoći u povećanju unosa nutrijenata iz hrane koji jačaju imunitet.
Đumbir smanjuje nivo šećera u krvi
Osobe s dijabetesom tipa 2 ne proizvode dovoljno insulina. Đumbir može igrati ulogu u regulaciji proizvodnje insulina, što može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Postoje neki dokazi da đumbir može poboljšati osjetljivost na insulin i može smanjiti neke enzime u tijelu koji razgrađuju ugljene hidrate i povećavaju metabolizam glukoze.
Pomaže kod mršavljenja
Stalno si na dijeti i vježbaš kako bi izgubila koji kilogram? Istraživanje je pokazalo da đumbir može smanjiti glad i povećati broj kalorija koje se sagorjevaju u procesu probave. Poenta? Đumbir može pomoći u mršavljenju. Međutim, dodavanje đumbira u ishranu samo po sebi uglavnom neće rezultirati značajnim gubitkom težine. Đumbir takođe može povećati grelin, hormon koji kontroliše nivo gladi i može smanjiti apetit i pomoći ti da se osjećaš manje gladna ili gladan.
Smanjuje holesterol
Ako te muči povišeni holesterol, koji može dovesti do bolesti srca, možda bi trebalo da koristiš đumbir i njegove brojne dobrobiti. Đumbir može pomoći u smanjenju ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida. Ali, stručnjaci upozoravaju da iako postoje istraživanja o ovoj temi, potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli učinci đumbira na holesterol – svakako ne treba odustati od propisane terapije ljekovima.
Koji su rizici kad pijete napitak od đumbira?
Iako đumbir može zvučati kao nevjeorvatan sastojak, kod nekih ljudi potencijalno može izazvati kiselinu. Najbolje je sok od đumbira razrijediti. Ako imaš osjetljiv stomak, počni s malom porcijom, prije nego što povećaš unos. Visoke doze đumbira takođe mogu biti blagi razređivači krvi. Ako razmišljaš o uključivanju đumbira u svoju ishranu, trebalo bi da razgovaraš sa svojim ljekarom, posebno ako uzimaš ljekoveza razređivanje krvi. Iako ne postoji preporučena količina đumbira koju bi trebalo konzumirati dnevno, previše ovog začina može izazvati mučninu i želudačni refluks kod nekih.
Kako napraviti napitak od đumbira kod kuće
Sastojci:
1/2 šoljice svježeg soka od limuna, od otprilike 3 do 4 velika limuna
1 šoljica soka od pomoranže ili sok od 3 pomoranže
55 g svježeg đumbira
Neobavezni sastojci:
1 do 3 kašičice meda
1 do 2 prstohvata kajenskog bibera
1/2 kašičice kurkume
omekšani crni biber u vodi
Priprema:
Oljušti svjež đumbir i naseckaj ga na male komadiće. Dodaj sve sastojke u blender velike snage. Sipaj smjesu kroz cjediljku s finom mrežicom kako bi se istisnula sva zaostala tečnost iz pulpe.
Sipajte tečnost u veliku posudu. Za jednu dozu izmjeri od 30 do 60 ml odjednom i to možeš piti razređeno s vodom, piše Miss7.