Građevinski radnik u američkoj saveznoj državi Massachusetts je preminuo nakon što je pojeo previše gumenih bombona napravljenih od slatkog korijena sladića (eng. liquorice).
BBC piše da je muškarac imao 54 godine, a svakog je dana jeo oko jednu i po vrećicu tih slatkiša.
Nije imao nikakvih simptoma prije iznenadnog srčanog udara do kojeg je došlo dok je bio u jednom fast food restoranu.
Njegovi ljekari su, opisujući taj slučaj u časopisu New England Journal od Medicine, rekli da je za sve kriva glicirizinska kiselina koja se nalazi u biljci sladiću.
„Rečeno nam je da se pacijent loše hrani i jede puno slatkiša. Može li njegova iznenadna bolest biti povezana s konzumacijom slatkiša?“ piše dr. Elazer R Edelman i dodaje da su studije pokazale da glicirizinska kiselina, inače aktivni sastojak sladića, može uzrokovati hipertenziju, hipokalemiju, metaboličku alkalozu, aritmije i zatajenje bubrega. Svi su ti simptomi uočeni kod ovog pacijenta.
Hipokalemija je stanje u kojem nivo kalija u krvi postaje opasno nizak.
Doznalo se i da je preminuli muškarac nedugo prije smrti promijenio vrstu slatkiša koju je jeo. Nekoliko sedmica prije, prešao je s crvenih gumenih bombona na drugu vrstu, one od crnog slatkog korijena.
Dr Andrew L Lundquist slaže se s time da je upravo slatki korijen u slatkišima krivac za smrt pacijenta.
„Daljnje studije su pokazale da su slatkiši koji sadrže slatki korijen najvjerojatniji uzrok pacijentove hipokalemije“, rekao je dr. Lundquist, prenosi BBC.