Sastojci:
- 170 grama svježih borovnica
- 150 grama smeđeg šećera
- 110 grama brašna
- 60 grama kiselog vrhnja
- 60 ml svježe iscijeđenog soka narandže
- 55 grama rastopljenog maslaca
- korica jedne narandže
- 1 veliko jaje
- ½ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stepeni.
- Premažite unutrašnjost kalupa za muffine uljem ili stavite po jednu papirnatu čašicu u svaki otvor.
- Naribajte koricu svježe narandže.
- Iscijedite sok narandže.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
- U drugoj zdjeli pomiješajte jaje sa šećerom, rastopljenim maslacem, kiselim vrhnjem, narandžinim sokom i narandžinom koricom.
- Pomiješajte suhe sastojke s mokrim sastojcima.
- Nježno umiješajte svježe borovnice u smjesu.
- Napunite svaku košaricu sa smjesom do otprilike 3/4 veličine košarice.
- Stavite peći muffine na 220 stepeni 5 minuta. Potom smanjite temperaturu na 180 i pecite još 15 do 20 minuta.
- Ohladite ih prije posluživanja.