Studija u koju je bilo uključeno 418.000 ljudi iz devet evropskih zemalja pokazala je da veća konzumacija vlaknaste hrane, voća, povrća i mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od ishemijskoga moždanog udara.
Naučnici su željeli ispitati kako različiti načini prehrane utječu na pojavu ishemičkog i hemoragijskog moždanog udara, prenosi Independent.
Dosad je većina studija proučavala povezanost između hrane i svih vrsta moždanog udara ili se fokusirala isključivo na ishemijski moždani udar, no u ovoj su studiji naučnici istraživali oba podtipa.
Isto je istraživanje pokazalo da je konzumacija veće količine jaja povezana s većim rizikom od hemoragijskog, ali ne i od ishemijskog moždanog udara.
Do ishemijskoga moždanog udara dolazi pošto krvni ugrušak blokira arteriju koja mozak opskrbljuje krvlju ili se formira drugdje u tijelu i putuje do mozga gdje blokira protok krvi.
Hemoragijski moždani udar nastaje ako postoji krvarenje u mozgu koje oštećuje okolne ćelije. Naučnici podsjećaju da se češće događaju ishemijski moždani udari – u 85 posto slučajeva, a 15 posto ih je hemoragijskog uzroka.
Kritičari studije smatraju da je njena dobra strana velik broj uključenih ispitanika, no da treba voditi računa i o ostalim faktorima.
Dr. Tammy Tong, glavni autor studije i prehrambeni epidemiolog na sa Univerziteta Oxford kazao je kako on i kolege najvećim otkrićem smatraju to da je veći unos prehrambenih vlakana, povrća i voća povezan s manjim rizikom od ishemijskoga moždanog udara, što je u skladu s aktualnim evropskim smjernicama.
„Naše istraživanje ukazuje na važnost odvojenog istraživanja podtipova moždanog udara, koji upućuju na to da i ostali faktori rizika, poput razine holesterola ili pretilosti, različito utječu na te dvije podvrste”, kazao je.
Učesnici studije morali su ispuniti upitnike u kojima su im postavljena pitanja o načinu prehrane, načinu života i o povijesti bolesti, a praćeni su prosječno nešto više od 12 godina.
U tom je periodu evidentiran 4.281 slučaj ishemijskog moždanog udara i 1.430 slučajeva hemoragijskog moždanog udara.
Naučnici su ustanovili da je ukupna količina vlakana koju su učesnici studije unijeli u organizam povezana s najvećim smanjenjem rizika od ishemijskog moždanog udara.
Svako povećanje unosa vlakana za 10 grama dnevno povezali su s 23 posto nižim rizikom od spomenutog rizika, a svakih 200 grama voća i povrća konzumiranih dnevno smanjilo je rizik od infarkta mozga kod ispitanika za 13 posto.
No negativan kraj spektra pokazuje da se na svakih 20 grama jaja dnevno javlja 25 posto veći rizik od hemoragijskoga moždanog udara. Podsjetili su da prosječno jaje teži otprilike 60 g.
Paul Evans, kardiolog i profesor na Univerzitetu u Sheffieldu, koji nije učestvovao u studiji, smatra da je “glavna snaga ove studije u tomu što su prikupljeni podaci o velikoj skupini ljudi iz devet evropskih zemalja.”
“Iako istraživanje upućuje na povezanost između unosa određenih namirnica i rizika od moždanog udara, moguće je da njegov uzrok nije isključivo prehrana, već je uzrokovan i dodatnim socioekonomskim ili životnim fatktorima.
Stoga je potrebno provesti dodatna istraživanja da bi se istražilo ima li prehrana direktan utjecaj na rizik od moždanog udara.”
Rezultate studije objavili su u časopisu European Heart Journal.