Hladno vrijeme pogoduje razvoju bakterija i virusa. Ako se naše tijelo još nije prilagodilo nižim temperaturama ili ako nam je imunitet slab, podložniji smo prehladi ili gripi. Može li nam u tome pomoći bijeli luk?
Bijeli luk je često korištena namirnica u gotovo svakoj kuhinji. Bogat je nutrijentima, sadrži vitamine A, C, E, K i vitamine B skupine (B1, B2, B3, B6), uz minerale poput natrija, kalija, kalcija, bakra, željeza i cinka. Alicin, koji se nalazi u bijelom luku, aktivira se kada se začin nasjecka te je učinkovit protiv bakterija, smanjuje začepljenost nosa, potiče iskašljavanje i ublažava kašalj.
Bijeli luk također ima mnogo antioksidansa koji pomažu oporavku oštećenih stanica. Vitamini B6 i C u bijelom luku jačaju imuni sistem, ublažavaju simptome i ubrzavaju oporavak. Istraživanje iz 2001. godine otkrilo je kako su ljudi koji su jeli sirov bijeli luk tokom 12 sedmica, između novembra i februara, bili manje prehlađeni. Također, oni koji su se prehladili, brže su ozdravili.
Potencijalne nuspojave
Konzumiranje male količine sirovog bijelog luka u dnevnim obrocima može biti korisno za prevenciju bolesti. Međutim, postoje nuspojave poput žgaravice, iritacije usta, nadutosti, mučnine, proljeva ili povraćanja. Pretjerana konzumacija sirovog bijelog luka također može dovesti do neugodnog zadaha, ali i tjelesnog mirisa.
Osim toga, osobe koje tek počinju konzumirati bijeli luk mogu osjetiti iritaciju u grlu, a kod nekih osjetljivih osoba može se pojaviti i osip na koži. Bijeli luk također može ometati djelovanje određenih lijekova, što dovodi do neželjenih učinaka. Stoga je preporučljivo konzultirati se s vlastitim liječnikom o konzumaciji bijelog luka.