Od pandemijske 2020. godine oko 48.000 kompanije se zatvorilo, a 6.100 je završilo u stečaju u Njemačkoj, navodi se u studiji agencije Kreditreform.
Stručnjaci očekuju nastavak lošeg trenda.
"Talas je tek počeo", rekao je Patrik-Ludwig Hantzsch, predstavnik agencije, prenosi dpa.
Samo prošle godine, svaki deseti preduzetnik u gastronomiji je odustao od posla.
Zatvorilo se oko 14.000 lokala, restorana i kafića, što je više nego u prethodne tri godine.
Slično je i sa brojem stečajeva kojih je 2023. bilo za 27 posto više.
Većinom su se na udaru našle male firme, do deset zaposlenih, čak 88 posto od svih koje su završile u stečaju.
"Ugostiteljstvo je jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza poslednjih godina", rekao je Hantzsch.
Objašnjava da se ovaj sektor još nije oporavio od pandemijske krize, a onda je stigao udarac inflacije.
Uz to, vlada je sredinom 2020. privremeno smanjila PDV za ugostitelje, sa 19 na sedam procenta. Međutim, od januara su ponovo na snazi regularne stope.