Slane palačinke odlična su opcija kad vam ponestaje ideja šta da spremate. Od klasičnog recepta možete napraviti pravi specijalitet za bilo koje doba dana. Slane palačinke sa bijelim mesom, šampinjonima i pavlakom podsjećaju izgledom na tortilju, ali mekše tijesto sa sočnim nadjevom pretvorit će ga u mnogo ukusniju verziju.
Sastojci za tijesto
- 500 ml mlijeka
- 280 g brašna
- 3 jajeta
- prstohvat šećera
- prstohvat soli
- 3 kašike ulja
Za nadjev
- 300 g šampinjona
- 300 g pilećeg filea
- 4 kašike pavlake
- 1 crni luk
- so, biber
- ulje
Priprema
U posudu ubacite brašno, jaja, sipajte mlijeko i ulje, pa dodajte so i šećer. Umutite mikserom sve sastojke. Malo podmažite tiganj za palačinke, zagrijte i ispecite palačinke. Gljive operite i sitno isjeckajte na kockice, kao i crni luk.
Pileći file isjeckajte na kockice 1x1cm. Sipajte ulje u tiganj i zagrijte, pa propržite luk na srednjoj temperaturi dok ne omekša, otprilike 7-10 minuta. Dodajte gljive i promiješajte. Ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi oko 5 minuta.
U drugoj tavi propržite pileći file, pa kad se malo ohladi pomiješajte sa smjesom od gljiva. Na kraju dodajte pavlaku, so i biber.
Dobro promiješajte sve sastojke, pa počnite da ga raspoređujete po palačinkama po sredini. Urolajte palačinke, pa ih ponovo propržite sa obje strane, ne duže od jedne minute.