Ponekad smo stvarno oduševljeni i iznenađeni kako su naše bake znale od sasvim malo sastojaka pripremiti genijalna jela. Takve su i makovice s pekmezom, jelo za koje se kladimo da će te ostaviti bez teksta
Sastojci:
- 3 dag svježeg kvasca
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 dl masti
- 7 dl brašna
- ½ kašičice soli
- 15 dag miješane marmalade
- 4 kašike nemljevenog maka
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Prosijano brašno stavite u zdjelu, dodajte kiselo vrhnje, mast, so i izmrvljeni kvasac, pa zamijesite glatko tijesto.
- Zatim ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, oblikuj loptu i valjkom razvaljaj na ½ cm debljine. Izrežite pravouglove 10x8 cm i na svaki stavite malo marmalade, savijte ih kraćom stranom u roladu i pospite makom.
- Redajte ih u nenamašćeni lim s uvijenom stranom na dole, s razmakom od 2 cm. Pokrijte ubrusom i držite na toplom mjestu da se ponovno dignu oko 40 minuta.
- Ako su se u limu sastavile lako ćeš ih razdvojiti nakon što se ispeku. Zatim lim stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednje jakoj temperature oko 35 minuta. Pečene, još tople makovice posipajte šećerom u prahu i odmah poslužite.
- Sitni kolači od tijesta s kvascem najukusniji su topli, stoga ne gubite previše vremena u dekoriranju!