Poznati engleski hirurg dr. Karan Raj šokirao je svoje pratitelje na TikToku otkrivši trik kako bijeli hljeb učiniti zdravijim, piše New York Post.
Dok dijetetičari obično preporučuju izbjegavanje bijelog hljeba jer sadrži aditive koji uzrokuju velike skokove šećera u krvi, dr. Raj kaže da zamrzavanje, odmrzavanje i zatim tostiranje kriške hljeba mijenja njegov sastav i učinak na tijelo.
"Ako uzmete krišku bijelog hljeba i tostirate je, na kraju ćete sniziti glikemijski indeks hljeba. To znači da se sporije razgrađuje, što uzrokuje postupniji porast nivoa šećera u krvi", objasnio je u videu.
Glikemijski indeks (GI) je mjera koja se koristi za određivanje koliko hrana može utjecati na nivo šećera u krvi. Hrana s visokim GI, uključujući bijeli hljeb, bijelu rižu i krompir, uzrokuje nezdrav skok nivoa šećera u krvi.
U svom videu, dr. Raj je korak po korak objasnio kako smanjiti GI nivo bijelog hljeba.
@dr.karanr Kitchen hacks
♬ original sound - Dr Karan Raj
"Ako uzmete krišku bijelog hljeba i zatim je zamrznete, a zatim je odmrznete i ponovno tostirate, mogli biste smanjiti glikemijski indeks hljeba za gotovo dvostruko", otkrio je.
Hrana poput bijelog hljeba, bijele riže, peciva, krofni i žitarica za doručak ima visok GI.
Njegov trik natjerao je mnoge tiktokere da se pitaju mogu li vratiti bijeli hljeb u svoju prehranu.
"Sve se to događa jer se stvara više retrogradnog škroba, a to je vrsta otpornog škroba koji je koristan za zdravlje crijeva jer djeluje više poput vlakana", rekao je Raj.
"Uvijek zamrzavam svoj hljeb za tostiranje, tako da nema otpada. Nisam znao da je to korisno", "Ovo je životni savjet koji mi treba!", glasili su neki od komentara.