Ne trebaju vam skupe kreme, a osnovne sastojke lako je nabaviti ako ih već nemate kod kuće, piše The Sun.
Možda niste znali, ali podočnjaci i vrećice nisu samo rezultat umora, a neki od uzroka mogli bi vas iznenaditi. Ako vam je dosadio umoran pogled iz ogledala koji gledate svakog jutra, probajte neki od ovih savjeta.
Zašto nastaju podočnjaci
- Ne spavate dovoljno
To je svima dobro poznato, no znate li na koji način nastaju podočnjaci? Nedostatak sna uzrokuje proširenje krvnih žila pod kožom, a to rezultira tamnom bojom. Stoga se, za početak, dobro naspavajte.
- Položaj spavanja
Uz nedostatak sna, nastanku podočnjaka može doprinijeti i položaj u kojem spavate. Ako su podočnjaci veći tokom jutra, razlog može biti nakupljanje tekućina tokom sna. Pokušajte staviti pod glavu još jedan jastuk kako ne biste djelovali otečeno.
- Sunce
Pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati pigmentaciju kože oko očiju, pa zato djeluje tamnije.
- Godine
Kako starimo, koža nam postaje sve tanja. Zato će se krvne žile pod kožom bolje isticati, pa se pojavljuju vrećice i tamnija nijansa kože ispod očiju.
- Alergije
Ljudi koji često trljaju oči oštećuju stanice koje stvaraju pigmentaciju. Rezultat su podočnjaci.
- Genetika
Kao i kod mnogih drugih stvari, vaši su podočnjaci možda porodično naslijeđe.
- Dehidracija
Zbog nedostatka vode kože djeluje isušeno, a oči su upale. Stoga se vrećice i podočnjaci više ističu.
Kako se riješiti podočnjaka
Zaboravite na skupe kreme koje vam obećavaju čuda nakon samo jedne primjene. Ovi kućni pripravci su jednako učinkoviti, a većina ih ljudi ima u svojim kuhinjskim ormarićima.
- Sok limuna
Sok limuna pun je vitamina C i limunske kiseline, a oni imaju učinak izbjeljivača za kožu. Limunska kiselina će vam pomoći učvrstiti kožu pod očima, dok vitamin C izbjeljuje tamne kolutove. U sok limuna stavite nekoliko kuglica vate, a zatim ga nanesite na kožu oko očiju pazeći pritom da su vam kapci dobro zatvoreni. Držite na licu 15 minuta, no ako osjetite peckanje ili iritaciju odmah isperite vodom.
- Krompir
Enzimi iz krompira će pomoći posvijetliti kožu. Hladnu krišku krompira stavite jedanput sedmično na područje oko očiju i vrećice te podočnjaci će jednostavno nestati.
- Paradajz
Uz vitamine A i B, paradajz kao i limun ima osobine izbjeljivača. Napravite pastu od limuna i paradajza te je kao kremu nanesite na kožu.
- Ružina vodica
Iritaciju kože oko očiju će ublažiti ružina vodica koja ujedno vraća pH ravnotežu kože i ima antioksidativne osobine. Pamučnu vatu umočite u vodicu, a zatim nanesite na kožu i ostavite da djeluje 15 minuta.
- Vrećice čaja
Topli čaj koji popijete sigurno će vam goditi, no vrećice nemojte bacati jer će pomoći oko podočnjaka. Čaj sadrži kofein i antioksidanse, a to pospješuje cirkulaciju. Koristite crni ili zeleni čaj. Vrećicu uronite u toplu vodu na pet minuta, a zatim ih u frižideru rashladite još 20 minuta. Potom ih stavite na oči i držite 20 minuta.
- Krastavac
Krastavci nisu samo za jelo, jer kad ih ohladite i stavite na oči uklanjaju podočnjake. Usto, kriške su odgovarajućeg oblika i veličine, a hlađenjem kože će smanjiti oteklinu.
Kako prikriti podočnjake
Najbrži način za prikrivanje podočnjaka je korištenje šminke. Ako vam sve gore navedeno nije pomoglo, iskušajte i ove savjete.
- Birajte odgovarajuću boju
Vizažisti savjetuju da pripazite na tonove korektora koji koristite, pa tako blogerica Zoella smatra da će u skrivanju podočnjaka najbolje pomoći korektor ružičasto narandžastih nijansi ako imate plave podočnjake. Narandžasta i plava su suprotne boje pa će se međusobno poništiti.
- Koristite šminku na pravom mjestu
Važno je prikriti samo tamne podočnjake. Ako pretjerate s primjenom korektora i nanesete ga i na druge dijelove lica, boje se neće uklopiti i korektor će se isticati.
- Birajte odgovarajuću formulu
Neki korektori isprva izgledaju dobro, no nakon nekoliko sati nošenja će utonuti u bore za koje niste ni znali da ih imate. Kremaste korektore možete nanijeti i prstima. Vaši prsti će zagrijati proizvod tijekom nanošenja, a to znači da će se bolje upiti u kožu i neće utonuti u bore.