BHDoktor

Konzumiranje dodatih šećera može povećati rizik od bubrežnih kamenaca

konzumiranje dodatih šećera

Nova istraživanja pokazuju da povećana potrošnja šećera može biti faktor rizika za razvoj bubrežnih kamenaca zbog toga što može dovesti do smanjenog volumena mokraće i povišenog kalcija u mokraći. Osim toga, dodati šećeri mogu imati negativan učinak i na ostala stanja kao što su visoki krvni pritisak, inzulinska rezistencija i pretilost. Autori studije analizirali su podatke 28.303 odrasle osobe od 2007. do 2018. godine, a podaci su uključivali historiju bubrežnih kamenaca učesnika kao i njihov dnevno konzumiranje dodatih šećera. Nalazi su nedavno objavljeni na naučnom portalu Frontiers.

Autori studije definirali su dodati šećer kao šećere ili kalorična sladila koja se dodaju hrani ili pićima tokom prerade ili pripreme radi dodavanja okusa ili produženja roka trajanja. Otkriveno je kako su učesnici koji su konzumirali više dodatih šećera vjerovatnije imali bubrežne kamence. Isto tako, postotak unosa kalorijske energije iz dodatih šećera bio je povezan s ovim stanjem.

"Već dugo postoje dokazi da šećer povećava količinu kalcija u urinu, a više je razloga zašto bi izbjegavanje šećera bilo dio prehrane koja potiče prevenciju bubrežnih kamenaca. Jedni od njih su povećano dobivanje na težini što je neposredno povezano s visokim krvnim pritiskom i inzulinskom rezistencijom", zaključuje doktor David S. Goldfarb, klinički voditelj nefrologije i jedan od voditelja programa prevencije bubrežnih kamenaca.

Dodati šećeri mogu se naći u gaziranim i koncentriranim sokovima, keksima, kolačima i slatkišima. Mnoge namirnice sadrže i skrivene dodane šećere. Fruktoza u dodanom šećerima povećava visceralno masno tkivo, serumske trigliceride i inzulinsku rezistenciju u osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Sve ovo su faktori koji se povezuju s kardiovaskularnim bolestima, visokim krvnim pritiskom te srčanom bolešću.

Clicky