Magazin

Koliko od kuhanja se jaja mogu jesti i kako prepoznati pokvareno?

jaja uskršnja jaja kuhana jaja

Teško je procijeniti koliko bi tačno trebalo jaja skuhati za Uskrs, a većini ljudi ona će se nakon prolaska blagdana po stolu povlačiti još danima, pa i duže.

Oni koji ne slave Uskrs sigurno ofarbana kuhana jaja dobiju od komšija i prijatelja.

I ne pojedemo ih sve odmah.

No, rijetko je ko svjestan činjenice da kuhana jaja imaju znatno kraći rok trajanja od onih svježih, upozoravaju stručnjaci.

Naime, osnovno je pravilo kako bi jaja nakon kuhanja trebalo držati u frižideru, a ne u košarici na stolu kako to većina čini.

"Ostavlja li se jaje duže od dva sata na sobnoj temperaturi, to može izazvati rast i razmnožavanje bakterija u njima", stoji u priopćenju američkog FDA.

Simptomi gastroenteritisa, odnosno onog što popularno nazivamo "otrovanjem želuca", mogu varirati - od blage neugodi, nadutosti i promjena u probavi, sve do jake mučnine, povraćanja i proljeva. Do trovanja dolazi jer se procesom termičke obrade, odnosno kuhanja, skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaje.

Tada ono postaje "ranjivo" i izloženo zraku, temperaturi i bakterijama. Općenito, ako držite jaja na sobnoj temperaturi - treba ih pojesti isti ili najkasnije sljedeći dan, dok će ona u hladnjaku biti u redu za jelo u razdoblju od maksimalno šest dana.

Znak da se jaje pokvarilo je oštar miris koji podsjeća na sumpor.

Je li jaje sa zelenim žumanjkom opasno?

Ništa više nego ono sa žutim žumanjkom, ako su skladišteni na isti način, objašnjavaju stručnjaci. Naime, zelena boja nije znak da se jaje pokvarilo, već ona nastaje kad se jaje odjednom izloži previsokoj temperaturi kuhanja.

Ubuduće, ako želite izbjeći da žumanjak pozeleni, jaje izvadite 12 minuta nakon što je voda počela ključati te ga odmah stavite u hladnu vodu.

Clicky