Piletina se smatra osnovnim mesom u mnogim domaćinstvima. Međutim, ovaj zdrav i ukusan izvor proteina ima visok rizik od bakterijske kontaminacije. Zato je da piletinu pravilno pripremite, skladištite i kuhate.
Čuvanje piletine u frižideru je zgodno, ali mnogi ljudi se mogu zapitati koliko dugo mogu bezbjedno da čuvaju piletinu i na ovom mjestu. Kuhana i sirova piletina može se čuvati od nekoliko dana do godinu dana. Količina vremena koje traje može da varira u zavisnosti od toga da li je zamrznuta ili u frižideru.
U frižideru samo dan do dva
Sirova piletina se može držati u frižideru otprilike 1-2 dana. Isto važi i za sirovu puretinu i drugu živinu. U međuvremenu, kuhana piletina može da izdrži u frižideru otprilike 3-4 dana. Čuvanje piletine u frižideru pomaže u usporavanju rasta bakterija, jer bakterije imaju tendenciju da rastu sporije na temperaturama ispod 4°C.
Piletinu treba čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi, u slučaju da treba da čuvate piletinu duže od nekoliko dana, najbolje je da je čuvate u zamrzivaču. Sirovi komadi piletine mogu se čuvati u zamrzivaču do 9 mjeseci, dok se cijelo pile može zamrznuti do 1 godine. Kuhana piletina može da se čuva u zamrzivaču 2-6 mjeseci, piše Healthline.
Ako ste piletinu ostavili u frižideru duže od nekoliko dana, postoji šansa da se pokvarila.
Važno je da se obrati pažnja na promjene boje. Sirova i kuhana piletina koja počinje da dobija sivo-zelenu boju se pokvarila. Tačke sive do zelene plesni ukazuju na rast bakterija.
Također možete da obratite i pažnju na teksturu, piletina koja ima ljigavu teksturu se pokvarila. Ispiranje piletine neće uništiti bakterije. Umjesto toga, to može proširiti bakterije sa živine na drugu hranu, pribor i površine, izazivajući unakrsnu kontaminaciju.