Sezona je šljiva, a ovo voće koje je prava riznica zdravlja jer sadrži prirodne šećere, vitamine, vlakna i minerale, savršen je dodatak i mnogim slasticama.
Sastojci:
180 g brašna
80 g šećera + jedna kašika za posipanje
prašak za pecivo
malo korice limuna za aromu
2 jajeta
vanilija
4 kašike mlijeka
125 g jogurta
85 g maslaca rastopljenog
300 g šljiva
četvrtina šolje ulja
Priprema:
U zdjeli izmiješajte brašno i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom te im dodajte naribanu koricu limuna, vaniliju te polako miješajući dodajte ulje. Miksajući na nižoj brzini dodajte jogurt i mlijeko te trećinu brašna, a zatim i ostatak brašna te izmiješajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka. Polovinu opranih šljiva, kojima ste prethodno uklonili košpice, uvaljajte prvo u brašno te ih onda ubacite u tijesto jer ćete tako spriječiti da potonu na dno.
Smjesu istresite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup te na vrh dodajte drugu polovinu šljiva. Silikonskom spatulom lagano izravnajte smjesu te pospite jednom kašikom šećera.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 40-45 minuta.
Kad se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu i poslužiti sa šlagom.