Zbog visokog postotka šećera, voće je često puta zanemareno kada se priča o zdravlju i zdravoj prehrani. Iako povrće ima više nutrijenata od voća, to ne znači da bismo trebali zaboraviti na konzumaciju tih slasnih plodova. A pogotovo ako je riječ o ovoj vrsti voća…
Paradajz
Iako ga većina smatra povrćem, paradajz je zapravo vrlo zdravo voće. Bogat je likopenom – biljnim pigmentom iz skupine karotenoida koji joj daje crvenu boju, ali i koji igra važnu ulogu za zdravlje srca i krvnih sudova. Paradajz sadrži i kolin koji potpomaže zdravlje nervnog i mišićnog sistema, a obiluje i vitaminom A, K i E. Ima protuupalna svojstva, te je važna za jak imunitet.
Lubenica
Lubenica je još izvrstan izvor likopena u voćnom svijetu. Štaviše, ima ga više nego u paradajzu. S obzirom na to da je ovo sočno voće sastoji od čak 92 posto vode, izvrsni je pomagač za hidrataciju.
Breskva
Breskve su bogate kalijem koji snižava visoki pritisak, ali i prehrambenim vlaknima koji reguliraju probavu. Dobar su izvor i selena, bakra, fosfora, niacina, vitamina A i E te beta karotena koji poboljšava zdravlje očiju.
Kivi
Kivi je odličan izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže u zacjeljivanju rana. Obiluje i kalijem koji igra važnu ulogu u održavanju količine elektrolita u organizmu, a pomaže i kod snižavanja visokog krvnog pritiska. Ima značajnu količinu folata i cinka, a sadrži i fitonutrijnte poput luteina.
Narandža
Iako su poznate po velikom nivou vitamina C, naranče imaju i brojne druge nutrijente važne za zdravlje cijelog organizma. Jedite narandže i za zadovoljavanje dnevnih potreba za kalcijem, kalijem, bakrom, folatima i kolinom.
Grejp
Grejp je vrlo moćno, a zapostavljeno voće iz porodice agruma koje bismo češće trebali uvrstiti na svoje jelovnike. Ne samo da obiluje vitaminom C kao i drugi citrusi te osigurava snažan imunitet, već ima i značajne količine beta karotena i vitamin A koji su važni za zdravlje očiju.
Mango
Mango je tropsko voće bogato šećerom. U 100 grama nalazi se oko 14 grama šećera no to ne znači da bismo ga trebali izbjegavati. Mango je izvor i brojnih nutrijenata – bogat je kalcijem, magnezijem, fosforom, kalijem, bakrom, selenom, niacinom, vitaminom C i drugim važnim hranjivim tvarima.
Guava
Guava je tropsko voće i superhrana. Ona sadrži velike količine likopena, bogata je kalijem, fosforom, vitaminom C, folatima i beta karotenom. Obiluje prehrambenim vlaknima koje ubrzavaju probavu i snižavaju nivo lošeg holesterola. Ako se nađete u prilici da je probajte, ne propuštajte je.
Papaja
Papaja je još jedna supernamirnica koja sadrži velike količine likopena, luteina, vitamina C, kalija, magnezija i kalija. Sadrži i vitamine B3 i B6 koji su prava rijetkost u voću. S obzirom da se ovi vitamini uglavnom nalaze u namirnicama životinjskog porijekla njena se konzumacija osobito preporučuje veganima i vegetarijancima.
Durian
Teško da ćete durian naći kod nas, ali ako vam se ukaže prilika – obavezno ga probajte. Ovo azijsko voće neugodnog mirisa obiluje bjelančevinama i zdravim masnoćama zbog čega se posebno preporučuje osobama koje jedu hranu isključivo biljnog porijekla. Bogat je i magnezijem, fosforom, kalijem, riboflavinom, folatima i beta karotenom.