Ako pripadate klubu obožavatelja kikirikija i čokolade, ne treba vas previše uvjeravati da isprobate ovaj kolač. Bonus je to što za ovaj recept pećnicu ne morate paliti jer je u pitanju ukusan kolač koji se ne peče.
Sastojci za bazu:
- 130 g kokosovog brašna
- 80 g glatkog kikiriki-maslaca
- 80 g oguljenog nezasoljenog kikirikija
- 50 g kakaa
- 4 kašike meda
- 1 kašika vode
Sastojci za kremu: - 200 g glatkog kikiriki-maslaca
- 70 g klasičnog mliječnog maslaca
- 70 g meda
- prstohvat soli
Sastojci za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 1 kašika glatkog kikiriki-maslaca
- 1 kašika mliječnog maslaca
- 1 kašika meda
Priprema:
- Započnite s pripremom baze. U sjeckalici ili blenderu obradite sve sastojke za bazu. Blendajte sve dok ne dobijete gustu i ljepljivu smjesu. Ako vam s učini da je smjesa previše suha, dodajte još malo meda, a ako je previše vlažna dodajte malo kokosovog brašna.
- U manji pleh pravougaonog ili kvadratnog oblika (može i okrugli ako želite napraviti tortu) prebacite smjesu i dobro je utisnite na dno pleha. Stavite ga u frižider dok pripremate kremu.
3. U posudu stavite sve sastojke za kremu i miksajte oko 2-3 minute dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Imajte na umu da mliječni maslac mora biti sobne temperature pa ga pola sata prije miksanja izvadite iz frižidera i pripremite. Gotovu kremu prelijte preko ohlađene baze pa sve vratite u frižider na sat vremena.
4. Nakon hlađenja krenite s pripremom glazure. U zdjelu stavite maslac, čokoladu i med pa rastopite na laganoj vatri. Kada su sastojci otopljeni i kada ih kašikom sjedinite, dodajte žlicu kikiriki-maslaca i sve dobro promiješajte pa prelijte preko kolača. Vratite u frižider i prije posluživanja hladite 3-4 sata.