Brzo se spremaju

Kiflice koje neodoljivo mirišu na jesen: Tope u ustima, a fil je nevjerovatan

Šta kažete na porciju vrućih domaćih kiflića? Ideja vam se sigurno sviđa, samo priželjkujete da ih neko drugi napravi misleći kako bi priprema tijesta i nadjeva mogla potrajati barem sat i po. Greška. Imamo recept za slasne i mekane kiflice koje su daleko brže spremni za konzumaciju. Isprobajte i uvjerite se.

Sastojci za tijesto

  • 600g brašna
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 suhi kvasac
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Nadjev

  • 1 hokkaido tikva
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika škrobnog brašna
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice začina za bundeve (ili pomiješajte cimet, đumbir, klinčiće i muškat)

Priprema

Najprije ispecite tikvu očišćenu i narezanu na kockice. Želite li biti još brži, skuhajte je, ocijedite, izblendajte pa još malo kuhajte na laganoj vatri da se reducira. Ako ste ju pekli, usitnite ju u pire.

U međuvremenu zamijesite tijesto. Pomiješajte kvasac i mlako mlijeko sa jednom kašikom šećera. Rastopite maslac i ostavite ga da se malo ohladi. Pomiješajte brašno, ostatak šećera, vanilin šećer, prašak za pecivo i so. Dodjte im vrhnje, maslac i mješavinu s kvascem. Zamijesite tijesto i pustite ga da se diže.

Za nadjev pomiješajte pire od tikve s ostalim sastojcima, tijesto podijelite u tri lopte pa svaku razvaljajte u krug pa ga podijelite u trokute. Filujte kiflice i zamotajte ih pa ih pecite 15-ak minuta na 180 stepeni.

Clicky