Šta kažete na porciju vrućih domaćih kiflića? Ideja vam se sigurno sviđa, samo priželjkujete da ih neko drugi napravi misleći kako bi priprema tijesta i nadjeva mogla potrajati barem sat i po. Greška. Imamo recept za slasne i mekane kiflice koje su daleko brže spremni za konzumaciju. Isprobajte i uvjerite se.
Sastojci za tijesto
- 600g brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 1 kiselo vrhnje
- 1 suhi kvasac
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Nadjev
- 1 hokkaido tikva
- 150 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika škrobnog brašna
- 1 jaje
- 1/2 kašičice začina za bundeve (ili pomiješajte cimet, đumbir, klinčiće i muškat)
Priprema
Najprije ispecite tikvu očišćenu i narezanu na kockice. Želite li biti još brži, skuhajte je, ocijedite, izblendajte pa još malo kuhajte na laganoj vatri da se reducira. Ako ste ju pekli, usitnite ju u pire.
U međuvremenu zamijesite tijesto. Pomiješajte kvasac i mlako mlijeko sa jednom kašikom šećera. Rastopite maslac i ostavite ga da se malo ohladi. Pomiješajte brašno, ostatak šećera, vanilin šećer, prašak za pecivo i so. Dodjte im vrhnje, maslac i mješavinu s kvascem. Zamijesite tijesto i pustite ga da se diže.
Za nadjev pomiješajte pire od tikve s ostalim sastojcima, tijesto podijelite u tri lopte pa svaku razvaljajte u krug pa ga podijelite u trokute. Filujte kiflice i zamotajte ih pa ih pecite 15-ak minuta na 180 stepeni.