Kefir je mliječni proizvod sličan jogurtu, ali rjeđe teksture. Konzumacija ovog jedinstvnenog fermentiranog napitka izuzetno osvježava i ne bez razloga dodaju mu se samo superlativi.
Poznato je da je kefir piće stogodišnjaka s Kavkaza, da se decenijama smatra eliksirom života te da ima status najstarijeg probiotika, a uz to je i izvor vitalnosti. Možete ga i sami pripremiti, a sve što vam treba su kefirne granule i mlijeko koje može biti kravlje, kozje, čak i bademovo i sojino, što je manje poznato.
U zdjeli koja ne smije biti metalna pomiješajte granule i ostavite da odstoji na 22 stepena. Napitak će biti spreman za konzumaciju najkasnije za 48 sati. Treba ga čuvati u frižideru i možete ga stalno nadopunjavati dodajući novo mlijeko u sačuvane granule.
Snaga kefira krije se u mikroorganizmima koji blagotvorno utječu na probavu, omogućuju apsorpciju korisnih vitamina i minerala te potiču proizvodnju tjelesnih hranjivih sastojaka koji jačaju imunološki sistem.
Podsjetimo se koji je učinak kefira ako ga redovito konzumiramo:
- Detoksificira tijelo
Osim vitamina topljivih u mastima, kefir sadrži i vitamine B-kompleksa, koji pomažu u regulaciji rada bubrega, jetre i nervnog sistema.
- Poboljšava probavu
Za gotovo terapeutska svojstva kefira zaslužne su razne mikrobne zajednice, među kojima prevladavaju mliječne kiseline i kvasci. Budući da je lako probavljiv, regulira probavu i rad crijeva, a istovremeno uklanja zatvor.
- Sprečava infekcije
Kefir je prirodni zaštitnik organizma jer ima antimikrobne i antioksidacijske osobine.
- Obiluje kalcijem i magnezijem
Kalcij i magnezij, kojima obiluje kefir, važni su za razvoj kostiju i zuba. Fosfor, pomaže organizmu da iskoristi ugljikohidrate, masti i bjelančevine, te da se naoruža s dovoljno energije i da je iskoristi.
- Snižava holesterol
Mliječna mast je važan izvor energije sa svojim esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima topivim u mastima. Sastavni je dio i holin, koji regulira koncentraciju holesterola u tijelu. Količina holesterola u mliječnoj kefirnoj mliječnoj masti je relativno mala, a to je zato što ga djelomično razgrađuju mikroorganizmi, što olakšava njegovu probavu. To su vrlo male količine masti, što ima dodatnu korist za reguliranje nivoa holesterola u krvi.