Jeste li znali da kečap može biti više od dodatka jelima? Kao i puno drugih namirnica, kečap se može iskoristiti kao neočekivano sredstvo za čišćenje. Zbog svoje kiselosti idealno je sredstvo za čišćenje bakrenih lonaca i tava te ukrasnih predmeta od bakra i srebra.
Ne samo da nije agresivno sredstvo kao mnoga sredstva za čišćenje koja se mogu naći na policama dućana, nego nije uopće toksično. Sve što vam treba jest predmet koji morate očistiti, spužvica za ribanje i dobar, stari kečap! Na posao!
Kečap je zasigurno jedan od najpopularnijih gustih začina na svijetu, no koliko zapravo znate o njegovoj povijesti?
Sama riječ kečap zapravo dolazi od izraza “ke-tsiap“, stare riječi kojom su stanovnici jugoistočne Azije opisivali riblji umak. Njegovo ime danas varira ovisno o državi, međutim kineski moreplovci koji su ga popularizirati u toj regiji zvali su ga “ke-tsiap“. Kada su Evropljani počeli posjećivati ovo područje u 17. stoljeću, jednostavno su prihvatili taj naziv.
Čovjek imenom Henry J. Heinz kečapu je dodao sirće i šećer i to u omjeru u kojem se koriste čak i danas. Iako je te sastojke dodao kako bi kečap na polici dulje trajao, ovaj recept bio je pun pogodak. Stoga ne čudi da je upravo Heinz danas jedan od vodeći brendova kada je riječ o proizvodnji kečapa.