Kod nas je poznata kao francuska salata ili kao ruska salata, a u Rusiji kao salata Oliver. Ime je zapravo dobila po glavnom kuharu Lucienu Olivieru koji je 1860-ih radio u popularnom restoranu Ermitaž u Moskvi gdje je ovo jelo i izumio, a ono je ubrzo postalo zaštitni znak tog restorana, kako piše Zvijezda.hr.
Nije se francuska salata uvijek pravila kao danas. Budući da je Oliver svoj recept držao u tajnosti, nisu poznati svi sastojci koji su se nalazili u njegovoj slati. Oni koji su poznati su kavijar, teleći jezik, komadići jastoga, kapari, krastavci, jaja, zelena salata i sojina zrna, a dresing se radio od senfa, vinskog octa i maslinova ulja.
Dugo godina Oliver je uspijevao sakriti recept, a još duže ga je njegov pomoćni kuhar Ivan Ivanov pokušavao otkriti. Budući da nije mogao pogoditi sve sastojke, napravio je slično jelo. Recept je počeo koristiti u konkurentskom restoranu, a brzo se našao i u brojnim kuharicama. S obzirom na to da si nisu svi mogli priuštiti kavijar i teleći jezik, recept se mijenjao s obzirom na regiju i područje u koje je stigao.
Sve što je bilo sezonsko ili preskupo zamijenilo se jeftinijim i pristupačnijim namirnicama. Današnji recept u usporedbi s prvim ima jedino jaja i krastavce, a ostalo se zamijenilo krompirom, mrkvom, graškom i ribanom jabukom. Dresing je pak potpuno novi – senf, ocat i ulje zamijenili su majoneza i vrhnje. Ova salata u Francuskoj se još zove macédoine de légumes, što znači miješana salata od povrća.
Kako bi vaša francuska salata ispala što bolja, slijedite ovih nekoliko savjeta:
Povrće je važno nasjeckati nakon kuhanja jer će tako upiti manje vode, a salata će biti ukusnije. Također se potrudite da kockice budu podjednako velike, odnosno što sitnije.
Krompir kuhajte u kori, tako će upiti manje vode. Odaberite krompire srednje veličine i kuhajte ih oko pola sata do 45 minuta. Ako francusku začinjavate biberom, iskoriste onaj mljeveni, i to bijeli kako se ne bi uočio u salati.
Želite li ublažiti svoju salatu, dodajte joj 2 do 3 žlice kiselog vrhnja. No, ako želite još blaži okus, dodajte i pola usitnjene jabuke. Majonezu, senf i vrhnje izmiješajte u zasebnoj posudi pa umiješajte u povrće.