Sigurno stalno čitate kako je domaća tjestenina najbolja, da, ali, znate li kako napraviti domaće špagete? Izgleda teško, ali nije baš tako. Donosimo sedam kosara koji uvijek pale.
Za izradu tjestenine odaberite brašno tipa 00
Sastojci za izradu tjestenine nisu se mijenjali već decenijama. Sve što vam je potrebno su brašno, jaja i so. Za četiri do šest porcija trebat će vam 300 g brašna, četiri jaja i prstohvat soli. Brašno tipa 00 ili, kako ga Italijani zovu, zero, zero najbolje je za izradu tjestenine jer je sitno mljeveno poput praha.
Tekstura tijesta trebala bi biti poput mekšeg plastelina
Tijesto možete praviti ručno poput pravih Italijana tako da brašno stavite na dasku i u sredini napravite jezerce za jaja pa sve ručno zamiješate ili uz pomoć miksera. U slučaju da želite utrošiti manje vremena na pripremu i izbjeći lijepljenje smjese za prste, predlažemo drugu opciju. Samo ubacite sve sastojke u kuhinjski uređaj, na njega pričvrstite osnovni nastavak za miješanje tijesta i ostalo prepustite svom pomoćnom kuharu. Sve će trajati tek nekoliko minuta. Gotova tjestenina trebala bi biti teksture poput mekšeg plastelina.
Ako se mrvi, dodajte maslinovo ulje, a ako se lijepi, brašno
Ako vam se tijesto počne mrviti, dodajte kašiku maslinova ulja, a ako se lijepi, malo brašna. S brašnom nemojte pretjerivati jer ono može isušiti tjesteninu.
Tijesto zamotajte u foliju i ostavite ga 30 minuta u frižideru
Izrađeno tijesto zamotajte u foliju kako se ne bi skorilo i ostavite ga da se odmori u frižideru 30 minuta kako bi se gluten opustio. Zato, kad vam se čini da je tijesto pretvrdo, sjetite se da će u frižideru znatno omekšati.
Tijesto valjajte dok ne postane glatko, svilenkasto i elastično
Tijesto valjajte i pokušajte formirati oblik pravougla. Koristite li uređaj, stavite nastavak za valjanje tijesta na kuhinjski uređaj. Preklapanjem i stanjivanjem tijestu vraćate elastičnost, pa je to proces koji je potrebno ponoviti više puta na raznim brzinama. Tijesto, naravno, možete razvaljati i ručno, pomoću valjka, no izrada će trajati znatno duže.
Oblikovati ga možete ručno ili uz pomoć uređaja
Špagete također možete oblikovati ručno, no uz aparate, i njegov nastavak za špagete svaki će komadić izgledati jednako.
Špagete stavite kuhati u kipuću, slanu vodu na jednu minutu
Prije kuhanja špagete ostavite kratko na limu za pečenje kako bi dobili laganu koricu. Nakon sušenja stavite ih u kipuću, slanu vodu. Domaća tjestenina kuha se puno kraće od kupovne, pa će nakon minutu-dvije biti spremna za dovršavanje u umaku.