Često se postavlja pitanje kako napraviti ajvar? Za dobar ajvar trebate dobar recept, kvalitetne namirnice i vrijeme.
Za ovo prvo pobrinuli smo se mi. Vama ostaje da nabavite domaće namirnice i zasučete rukave.
Priprema:
1. Skuhajte povrće
Zagrijte veliki lonac s 4 litre vode i 1 litrom octa. Prepolovite i očistite papriku od koštica. Patlidžane ogulite i narežite na kolutiće debljine 1 cm. Povrće kuhajte u turama - ubacite prvo papriku i kuhajte je oko 1 minute. Isto tako kuhajte i patlidžane.
2. Sameljite povrće
Kuhano povrće vadite na pleh i ostavite kratko da se ocijedi. Sameljite povrće pomoću ručnog aparata za mljevenje mesa.
3. Kuhajte ajvar
Povrće prebacite u veliki plitki lonac i stavite na srednje jaku vatru. Dodajte ulje i kuhajte 3-4 sata uz povremeno miješanje. Ajvar je gotov kad je gust. Najlakše je provjeriti je li ajvar gotov prelaskom drvenom žlicom po dnu lonca, nakon toga se treba stvoriti put od kašikice, tj. vidjeti dno lonca.
4. Začinite ajvar
Dodajte sitno nasjeckan feferon, protisnut bijeli luk, so i biber. Kuhajte kratko.
5. Pripremite staklene tegle
Dok se kuha zagrijte tegle u rerni na 50 stepeni oko 10 minuta.
6. Punite tegle
Kad je ajvar gotov maknite ga s vatre i još vrućeg ga stavljajte u zagrijane tegle. Kad napunite tegle promiješajte je čistom kuhačom kako bi oslobodili mjehuriće zraka koje mogu uzrokovati kvarenje. Zatvorite tegle i ostavite ih da se potpuno ohlade prije pospremanja u smočnicu.