Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, poznata je uzrečica koju su mnogi pjevušili pripremajući svoj prvi obrok u danu. Da je jaje doista izvor snage, potvrđuju i proteini kojih, ovisno o veličini jajeta, ima između četiri i šest grama. Zbog svoje svestranosti ova namirnica ni na koji način ne može dosaditi pravim ljubiteljima. Kajgana, kuhana, poširana, pomiješana s povrćem…izbor je doista nepresušan. No, pretjerana količina ove namirnice može biti loš okidač za pretile osobe, a zašto je to tako, objasnila je dijetetičarka Amy Goodson.
Konzumacija jaja i mršanje
"Bilo da želite smanjiti salo na trbuhu ili salo u cijelom tijelu, jaja su izvrsna visokoproteinska opcija koju možete dodati u obroke. Jedno veliko jaje osim bogatstva proteina, sadrži samo 72 kalorije. Poznato je da su proteini zasitniji od ugljikohidrata ili masti, što može pomoći u kontroli apetita i smanjenju ukupnog unosa kalorija", kaže Goodson dodajući kako konzumacija jaja dovodi do smanjene potrebe za dodatnim grickanjem.
Može li konzumiranje previše jaja biti štetno za struk?
Ova dijetetičarka smatra da previše konzumacije bilo čega nikad nije zdravo pa tako ni jaja nisu iznimka.
"Previše jedenja bilo koje hrane, zdrave i nutritivno bogate ili ne, može biti štetno za struk. Važno je napomenuti da hrana ne deblja, već dodatne kalorije, bez obzira odakle te kalorije dolaze", naglašava Goodson i nastavlja, ako se jaja kuhaju u prevelikoj količini masnoće kao što su ulje ili puter, ili ako se u njima uživa s visokokaloričnim prilozima poput sira, slanine ili bijelog hljeba, broj kalorija obroka brzo će se povećati, a to dovodi do debljanja.
Kako pripremiti jaja kad nam je cilj mršanje?
Postoje brojni načini pripreme jaja koji mogu podržati ciljeve mršanja, a spomenuta svestranost omogućuje vam da ih jedete u bilo kojem obroku ili kao užinu.
"Jaja se mogu pripremiti na različite načine kako bi se potaknuli napori za mršanje. Jedna od popularnih metoda su kuhana ili poširana jaja. Metode su vrlo korisne jer eliminiraju potrebu za dodatnim masnoćama poput ulja ili putera. Druga je mogućnost pripremiti ih kao kajganu, ali s uljem u obliku spreja za kuhanje. Jaja mogu biti tvrdo kuhana i lagani međuobrok", objašnjava dijetetičarka i zaključuje da dodavanje svježeg povrća poput paprike, špinata, paradajza ili šparoga u kajganu ili omlet može povećati sadržaj vlakana, što dodatno podupire osjećaj sitosti.