Kebab (shawarma) je bliskoistočno mesno jelo koje je po svojem izgledu i tehnici pripreme rođak grčkog gyrosa i turskog kebaba.
Ova vrsta jela se obično peče na okomito postavljenom ražnju koji se polako okreće, a strujanje zraka nježno termički obrađuje meso bez isušivanja.
Kad je meso ispečeno, ono se reže i miješa s povrćem i umakom po želji te poslužuje u zagrijanoj pogači, tortilji i na tanjuru s prženim krompirima.
Ove uvjete je teško replicirati u vlastitom domu, ali nije i nemoguća misija, prenosi Dnevnik.hr.
Poslužite li se metalnim štapićima za ražnjiće i dubljom posudom od lijevanog željeza, koju je moguće staviti na roštilj, možete termički obraditi piletinu a la shawarma ili kebab u vlastitom domu.
Sastojci za pileć kebab
4 otkoštena pileća zabatka bez kože
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike limunova soka
2 češnja bijelog luka
1 čajna kašika mljevenog kardamoma
1 čajna kašika mljevenog kumina
½ čajne kašike kurkume u prahu
½ čajne kašike dimljene crvene paprike u prahu
½ čajne kašike crnog bibera
½ čajne kaiške soli
¼ čajne kašike mljevenog korijandera u prahu
¼ čajne kašike cimeta u prahu
¼ čajne kašike đumbira u prahu
¼ čajne kašike muškatnog oraščića
Priprema pilećeg kebaba
Na zagrijanu tavu dodajte mljeveni kardamom, kumin, crvenu papriku u prahu, kurkumu, cimet, đumbir, muškatni oraščić i korijander.
Tostirajte mljevene začine minutu-dvije dok ne počnu otpuštati aromu. Uklonite s vatre i umiješajte ostale sastojke za marinadu – nasjeckani bijewli luk, maslinovo ulje, limunov sok te so i biber.
Dobivenu smjesu utrljajte u otkoštene pileće zabatke bez kože. Stavite u frižider na barem tri sata ili preko noći.
Tako pripremljenu i mariniranu piletinu narežite na tanke trakice. Jedan kraj mesa nabodite na jedan metalni štapić za ražnjiće, a drugi kraj na drugi štapić. Ponavljajte postupak dok dobar dio štapića nije ispunjen mesom.
Na nešto dublju posudu za pečenje od lijevanog željeza položite metalne štapiće s trakicama piletine. Važno je da ražnjići vise nad posudom, a ne da dodiruju dno.
Stavite posudu za pečenje s mesom na zagrijani roštilj i pecite meso oko pet minuta. Okrenite ražnjiće i pecite još pet minuta s druge strane odnosno dok se termički ne obradi do kraja.
Pustite da se meso odmori nekoliko minuta, a potom ga poslužite uz prilog po želji. Dobar tek!