Priprema zimnice je u jeku, a većina domaćica se tradicionalno opredjeljuje da pravi domaći ajvar.
Iako je ovaj posao i vremenski zahtjevan, a i skup, nema ništa ljepše nego kad članovi porodice otvore teglu domaćeg ajvara i uživaju u neponovljivom ukusu pečenih paprika koje su upržene sa bijelim lukom, uljem i sirćetom.
Ali, kad bi trebalo spremati ajvar, malo je onih koji će domaćici pomoći najprije oko pečenja paprika, a posebno kad bi pečene paprike trebalo oguliti.
Skidanje potamnijele kože sa paprika umije da bude dosadno i zamorno, pogotovo kad su paprike lošijeg kvaliteta i manje mesnate.
Da vam se to ne bi dogodilo, primjenite provjereni trik za lako i brzo čišćenje paprika pošto ste ih ispekli na ringli.
Neposredno blizu šporeta stavite veliku šerpu ili vanglu i pripremite najobičnije plastične kese.
Kako koju papriku ispečete na ringli, tako je spustite u kesu, a kesu spustite u šerpu ili vanglu.
Kad napunite kesu paprikama, zavežite je i ostavite da odstoji barem pola sata, a idealno dva sata.
Dodatno, preko šerpe ili vangle možete da stavite veliki poklopac, da bi se paprike u kesama koje se nalaze u posudi još bolje potparile.
Odvežite kese sa paprikama i u nekoliko poteza povucite ispečenu kožu sa povrća. Paprike ćete oguliti lako i jednostavno, pa vam ni priprema ajvara i druge zimnice sa paprikama neće teško pasti.
Ako ne namjeravate da paprike ljuštite odmah, možete sačekati da se ohlade i staviti ih u zamrzivač. Kad ih budete tokom jeseni ili zime izvadili iz zamrzivača, s lakoćom ćete im odstraniti potamnijelu kožicu i moći da od njih napravite salatu ili da ih sameljete i pravite ajvar, pinđur, ljutenicu.