Pileće meso je najzastupljenija namirnica životinjskog porijekla i najčešće je i konzumiramo. Na našu sreću, pregršt je recepata koji mogu da obogate ukus ovog mesa.
Ipak, nekako, čini nam se da je jedna od najdražih kombinacija mnogih upravo spoj piletine i kikirikija. Pa u tom duhu, odlučili smo da vam predstavimo jedan takav recept i nadamo se da će vam se dopasti.
Piletina u kikiriki sosu
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 8 komada pilećeg filea, isjeckanih na duguljaste šnite
- 1 fino isjeckan crveni luk
- 3 isjeckana čena bijelog luka
- 2 isjeckane ljute papričice (smanjite količinu ako ne volite ljuto)
- 2 kašičice svježeg đumbira, narednanog
- 2 kašičice kurkume
- 100 g kikiriki putera
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 400 g isjeckanog paradajza iz konzerve
- šaka sjeckanog korijandera
I još:
- pečeni kikiriki
- integralna riža, skuhana
Priprema:
Zagrijte kašiku maslinovog ulja i dodajte isjeckano pileće meso. Uz stalno miješanje pecite, dok meso ne dobije zlatkastu boju. Dodajte bijeli i crveni luk, đumbir i čili papričicu i još jednu kašiku maslinovog ulja. Propržite minut, pa dodajte kurkumu.
Meso izvadite iz masnoće i ostavite sa strane.
U posebnoj činiji pomiješajte kikiriki puter, kokosovo mlijeko i paradajz. Smjesu sipajte u tavu u kojoj se peklo meso i pustite da provri, stalno miješajući. Dodajte korijander i vratite meso. Promiješajte i ostavite da se krčka 30 minuta, na srednjoj temperaturi.
U tanjir sipajte rižu i dodajte piletinu. Pospite pečenim kikirikijem i poslužite toplo, uz sezonsku salatu. Prijatno!