Kukuruzni uštipci imaju poseban ukus, a osim toga su i zdraviji. Obavezno ih prije služenja izvadite na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće.
Sastojci:
- 300 g kukuruznog brašna
- 2 dl vode
- 3 dl mlijeka
- 1 jaje
- so,
- biber
- 1 glavica crnog ili mladog luka
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike pšeničnog brašna
Sos:
- 2 kašike pavlake
- 2 kašike majoneza
- 2 čena bijelog luka
Priprema:
U veći sud sipati kukuruzno i bijelo brašno i prašak za pecivo. U drugi sud sipati mlijeko, vodu i jaje, so i biber po ukusu i dobro umutiti. Tu masu dodati brašnu i izraditi glatko tijesto.
Očistiti crni luk, isjeckati ga što sitnije i dodati u tijesto.
Uštipke pržiti na srednjoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju.
Za sos pomiješati pavlaku, majonez i sitno isjeckan bijeli luk i poslužiti ga uz uštipke.