Najbolji

Jeste li probali hljeb od banane s čokoladom? Donosimo recept

Najbolji banana hljeb je onaj koji se radi od iznimno zrelih plodova tog tropskog žutog voća prepunog prirodne slatkoće.

Dodatnu slast postići ćete ako u smjesu dodate i nešto čokoladnih kapljica ili nasjeckane čokolade te ekstrakta vanilije.

Donosimo vam recept za bezglutenski banana hljeb koji umjesto običnog brašna koristi ono bezglutensko, a koje se može kupiti u gotovo svakom supermarketu.

Sastojci za bezglutenski banana hljeb:

  • 180 g bezglutenskog brašna
  • 150 g bijelog šećera
  • 125 g maslaca
  • 80 g čokoladnih kapljica
  • 3 zrele banane
  • 2 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli

Priprema bezglutenskog banana hljeba:

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Namastite kalup za pečenje i stavite sa strane.

U velikoj zdjeli pomiješajte bezglutensko brašno, sodu bikarbonu i malo soli.

U drugoj zdjeli zdrobite zrele banane s viljuškom, pomiješajte ih s jajima, ekstraktom vanilije, rastopljenim maslacem i šećerom.

U "mokre" sastojke dodajte bezglutensko brašno i sve dobro promiješajte.

Na kraju ručno umiješajte čokoladne kapljice.

Prebacite dobijenu smjesu u kalup za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 40 do 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li hljeb pečen do kraja prije nego što ga izvadite iz rerne, prenosi "Punkufer".

Clicky