Najbolji banana hljeb je onaj koji se radi od iznimno zrelih plodova tog tropskog žutog voća prepunog prirodne slatkoće.
Dodatnu slast postići ćete ako u smjesu dodate i nešto čokoladnih kapljica ili nasjeckane čokolade te ekstrakta vanilije.
Donosimo vam recept za bezglutenski banana hljeb koji umjesto običnog brašna koristi ono bezglutensko, a koje se može kupiti u gotovo svakom supermarketu.
Sastojci za bezglutenski banana hljeb:
- 180 g bezglutenskog brašna
- 150 g bijelog šećera
- 125 g maslaca
- 80 g čokoladnih kapljica
- 3 zrele banane
- 2 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 1 kašičica sode bikarbone
- prstohvat soli
Priprema bezglutenskog banana hljeba:
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Namastite kalup za pečenje i stavite sa strane.
U velikoj zdjeli pomiješajte bezglutensko brašno, sodu bikarbonu i malo soli.
U drugoj zdjeli zdrobite zrele banane s viljuškom, pomiješajte ih s jajima, ekstraktom vanilije, rastopljenim maslacem i šećerom.
U "mokre" sastojke dodajte bezglutensko brašno i sve dobro promiješajte.
Na kraju ručno umiješajte čokoladne kapljice.
Prebacite dobijenu smjesu u kalup za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 40 do 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li hljeb pečen do kraja prije nego što ga izvadite iz rerne, prenosi "Punkufer".