Životni stil

Jeste li probali: Fine gin-tonic krofne

Sastojci:
500 g glatkog brašna
2 jaja
40 g svježeg kvasca
50 g šećera i 1 kašičica za kvasac
80 g maslaca
2 dcl toplog mlijeka i 3 kašike za kvasac
1 dcl kiselog vrhnja
4 kašike ruma
prstohvat soli
ribana korica jednog limuna

Ostalo:

1 litar ulja za prženje
pekmez za punjenje po izboru

Za glazuru:

4 kašike gina
2 kašike tonika
10 kašika šećera u prahu
4 kašike soka od limuna

Priprema:

Zagrijte tri kašike mlijeka sa kašičicom šećera tako da bude mlako pa u to izmrvite kvasac. Promiješajte kako bi se kvasac sjedinio s tekućinom pa sve pospite sa kašikom glatkog brašna i ostavite da se diže.

U međuvremenu u veliku posudu stavite brašno, pomiješajte ga sa suhim sastojcima (so i šećer) pa napravite udubinu i uspite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno pa u smjesu dodajte mlako mlijeko, mlaki otopljeni maslac, vrhnje sobne temperature, jaja, rum i ribanu koricu limuna.

U ovoj fazi možete posegnuti za mikserom ili tijesto izraditi ručno. Tijesto je gotovo kad smjesa postane glatka i sjajna. Tad ga pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže sat.

Potom ga istresite na pobrašnjenu površinu, pospite brašnom i razvaljajte na debljinu od centimetar i po. Tada uzmite okruglu modlicu veličine koju želite ili čašu tankog ruba pa je uronite u brašno i izrezujte oblike.

Napomena: Od ovog tijesta možete raditi i krofne s rupom koje se ne pune pekmezom, pa na njih stavite glazuru.

Kad ste gotovi s izrezivanjem oblika, ostavite ih neka se dižu pola sata. Nakon toga na red dolazi prženje.

U veliki dublji lonac stavite ulje i zagrijte na visokoj temperaturi, a potom temperaturu smanjite na srednju jačinu. Polako spuštajte okrugle komade tijesta u vruće ulje pa pokrijte lonac poklopcem.

Donja strana budućih krofni je gotova kad poprimi zlatnu boju. Tada ih preokrenite kako bi i druga strana dobila podjednaku nijansu, ali kad ih okrenete više ne stavljajte poklopac.

Vadite ih na podlogu na koju ste stavili papirnate ubruse kako bi upili višak masnoće. Kad se ohlade punite ih pekmezom. U tome će vam pomoći slastičarska šprica ili vrećica sa dužim uskim nastavkom.

Potom ih premažite glazurom.

Priprema glazure: Dobro promiješajte sve sastojke. Smjesa bi trebala biti gusta i ljepljiva. Kašikom je stavljajte na krofne i razvucite po površini tako da dobijete tanki sloj glazure.

Clicky