Čokoladni pohovani hljeb najviše će oduševiti one najmanje, a najbolje od svega je što je priprema izuzetno jednostavna i brza. Ova poslastica idealna je za doručak, ali i večeru.
broj osoba: 2
priprema: 25 minuta
Sastojci:
- 30 g kakaa
- 60 ml vruće vode
- 5 velikih jaja
- 180 ml slatkog vrhnja
- 240 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 1/4 kašičice soli
- 300 g tamne čokolade
Priprema:
Kakao rastopite u toploj vodi, promiješajte i stavite sa strane. U plitkoj posudi umutite jaja, dodajte vrhnje, mlijeko, šećer, ekstrakt vanilije i so. Promiješajte, a potom ulijte smjesu kakaa i vode. Na tavici rastopite mali komad putera na srednje jakoj vatri. Dvije kriške hljeba umočite u pripremljenu smjesu, a potom stavite na zagrijanu tavu. Pecite 2-3 minute, a zatim okrenite. Na jednu krišku stavite nasjeckanu tamnu čokoladu i pričekajte 1-2 minute da se rastopi, a potom poklopite drugom kriškom i napravite slatki čokoladni sendvič.