Svi vole čupavce, taj fini biskvitni kolač umočen u čokoladni umak i uvaljan u aromatični usitnjeni kokos, a jeste li čuli za švedske čupavce.
Mnogi čupavce toliko vole da bi ga rado jeli svaki dan. Ali, obožavani čupavci imaju jedan minus - kad se upustite u njihovu pripremu, morate se pomiriti s činjenicm da ćete na kraju, pored tanjira punog neodoljivih kolačića, imati posla s nimalo neodoljivim neredom.
I tu stvar spašava recept za švedske čupavce, kolač na prvi pogled potpuno jednak klasičnim čupavcima, uz jednu bitnu razliku. Umjesto da se ispečeni biskvit nareže na kocke i umače u umak od čokolade, švedski se čupavci jednostavno zaliju čokoladnom glazurom preko koje se zatim obilato pospe usitnjeni kokos.
Naravno da su klasični čokoladniji i intenzivnijeg okusa po kokosu, ali ako vam se žuri ili mrzite čistit nered nakon pečenja klasičnih čupavaca, dajte šansu ovom receptu. Mnogi već jesu!
Švedski čupavci
Sastojci za biskvit:
9 kašika brašna
9 kašika šećera
9 kašika ulja
9 kašika mlijeka
3 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Sastojci za preljev:
100 g čokolade za kuhanje
75 g maslaca
200 ml mlijeka
2 velike kašike šećera
3 kašike jake crne kafe
Za posipanje:
100 g usitnjenog kokosa
Priprema:
Zagrijte rernu na 220 stepeni Celzijusa.
Pomiješajte jaja i šećer dok smjesa ne posvijetli pa dodajte ostale sastojke i dobro izmiksajte. Ulijte tijesto u nauljen i brašnom posut lim za pečenje. Ispecite biskvit dok ne dobije lijepu boju.
Dok se biskvit hladi, napravite glazuru. Uzavrite mlijeko i puter, dodajte im kafu i prelijte po čokoladi razlomljenoj na kockice. Dobro promiješajte i prelijte po kolaču u kojem ste prethodno viljuškom izbockali rupice, kako bi se preljev bolje upio.
Pričekajte da se glazura malo ohladi pa kolač pospite usitnjenim kokosom. Ohlađeno narežite i poslužite.