Jedno od načela alkalne prehrane kojom se smanjuje kiselost u tijelu kaže da između obroka, ako ogladnimo, popijemo malo povrtnog čaja. Recept za ovaj superzdravi čaj donosi knjiga "Alkalni sokovi & smoothieji" autora dr. Stephana Domeniga.
Povrtni čaj hranjiv je napitak i pomoći će vam da održavate stalni nivo energije. Pripremite ga u većoj količini jer ga možete piti tokom dana umjesto čaja i kafe s kofeinom.
Kada vam njegovo pripremanje pređe u naviku, mijenjajte začine i i bilje koje mu dodajete kako biste mijenjali okus. Uz to, možete mu pokušati dodati ostatke povrća iz drugih recepata.
Sastojci za povrtni čaj:
- 2 litre vode
- 3 mrkve
- 1 pastrnjak ili batat
- 4 stabljike celera listaša
- 2 luka
- 1 prasa
- 2 krompira
- 3 čehna bijelog luka
- 6 zrna crnog bibera
- 1 lovorov list
- mala vezica peršina
- morska ili kuhinjska sol, prema ukusu
- maslinovo ulje, za posluživanje
Povrtni čaj - priprema:
- Dok pripremate povrće, pristavite vodu da zakuha.
- Mrkvi odrežite krajeve. Mrkvu i pastrnjak ili batat ogulite i krupnije narežite. Celer ugrubo nasjeckajte. Luk i krompir ogulite i narežite na četvrtine. Donji kraj prase odrežite i bacite, a zatim krupnije narežite.
- Kad voda zavrije, dodajte joj povrće, bijeli luk, biber i lovorov list. Lišće peršuna nasjeckajte i stavite na stranu, a stabljike ugrubo nasjeckajte i dodajte povrću. Poklopite i smanjite vatru te lagano kuhajte 30 minuta.
- Povrće ocijedite, a tekućinu sačuvajte. Kada je želite piti, podgrijte je i posolite. Poslužite s malo peršunovog lišća na vrhu i, ako želite, prelijte s malo maslinova ulja.