alkalna prehrana

Jeste li čuli za povrtni čaj? Smanjit će kiselost u tijelu, donosimo recept

Jedno od načela alkalne prehrane kojom se smanjuje kiselost u tijelu kaže da između obroka, ako ogladnimo, popijemo malo povrtnog čaja. Recept za ovaj superzdravi čaj donosi knjiga "Alkalni sokovi & smoothieji" autora dr. Stephana Domeniga.

Povrtni čaj hranjiv je napitak i pomoći će vam da održavate stalni nivo energije. Pripremite ga u većoj količini jer ga možete piti tokom dana umjesto čaja i kafe s kofeinom.

Kada vam njegovo pripremanje pređe u naviku, mijenjajte začine i i bilje koje mu dodajete kako biste mijenjali okus. Uz to, možete mu pokušati dodati ostatke povrća iz drugih recepata.

Sastojci za povrtni čaj:

  • 2 litre vode
  • 3 mrkve
  • 1 pastrnjak ili batat
  • 4 stabljike celera listaša
  • 2 luka
  • 1 prasa
  • 2 krompira
  • 3 čehna bijelog luka
  • 6 zrna crnog bibera
  • 1 lovorov list
  • mala vezica peršina
  • morska ili kuhinjska sol, prema ukusu
  • maslinovo ulje, za posluživanje

Povrtni čaj - priprema:

  1. Dok pripremate povrće, pristavite vodu da zakuha.
  2. Mrkvi odrežite krajeve. Mrkvu i pastrnjak ili batat ogulite i krupnije narežite. Celer ugrubo nasjeckajte. Luk i krompir ogulite i narežite na četvrtine. Donji kraj prase odrežite i bacite, a zatim krupnije narežite.
  3. Kad voda zavrije, dodajte joj povrće, bijeli luk, biber i lovorov list. Lišće peršuna nasjeckajte i stavite na stranu, a stabljike ugrubo nasjeckajte i dodajte povrću. Poklopite i smanjite vatru te lagano kuhajte 30 minuta.
  4. Povrće ocijedite, a tekućinu sačuvajte. Kada je želite piti, podgrijte je i posolite. Poslužite s malo peršunovog lišća na vrhu i, ako želite, prelijte s malo maslinova ulja.

Clicky