Za gurmane

Jelo iz BiH uvršteno među najbolje u svijetu

Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocijenjenih suhog mesa svijeta, i dok smo pokušavali da prepoznamo gdje se nalaze pršute i pečenice iz regiona u kojima uživamo, u vrhu liste su se isticali mahom mediteranski specijaliteti.

Na prva tri mjesta se nalazi varijacija iste španske šunke, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regualrne boje ili crne. Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje se hrane kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti.

U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo dok su predstavnici ovih prostora u deset najboljih Suho meso iz BiH i Njeguški pršut iz Crne Gore, prenosi Citymagazine.rs.

Clicky