Sastojci za tijesto:
- 150 g brašna
- 100 ml vode
- 100 ml mlijeka
- 80 g maslaca
- 4 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 2 jajeta
- 180 g maslaca
Priprema:
- Započnite s priremom tijesta tako da rastopite maslaca u loncu. Dodajte 100 ml vode.
- U brašno zamiješajte kašičicu praška za pecivo. Kad maslac zakuha postepeno dodajte brašno uz miješanje. Mijašajte na vatri dok ne dobijete jako gustu, raspadajuću smjesu.
- Prebacite smjesu u posudu i pustite da se ohladi. Uključite pećnicu na 200 stepeni. Sipajte u smjesu jedno po jedno jaje i miješajte kuhačom.
- U kalup za tortu dodajte pola smjese i zagladite je kuhačom te stavite peći 20 minuta. Isto ponovite i s drugim dijelom smjese kako bi dobili dvije kore.
- Sada je vrijeme da pripremite kremu. U lonac dodajte jaja i šećer pa sve promiješajte kutlačom. Postepeno dodajte brašno i miješajte sve vrijeme kako ne bi nastale grudice.
- Potom dodajte postepeno mlijeko, istovremeno miješajući. Prebacite lonac na vatru i kuhajte kremu do vrenja (miješajte sve vrijeme), a onda kuhajte još tri minute dok se krema ne zgusne. Ostavite da se hladi.
- Izmiksajte maslac i potom dodajte kremu pa još jednom sve izmiksajte.
- U kalup za tortu prebacite koru, prelijte kremom i poklopite drugom korom.
- Pustite da se torta ohladi u frižideru i prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.