Svi kafoljupci svjesni su činjenice da je crna kafa bez dodataka zdravija od svih opcija koje nam se nude. Ipak, velik broj ljubitelja kafe ne pristaje piti svoju kafu bez sladila i mlijeka.
Konzumiranje kafe s navedenim dodacima za mnoge prave kafoljupce te stručnjake velika je greška. No ne mogu svi ljudi uživati u gorčini crne kafe, pa biraju nezdravije obogaćene opcije. Ako spadate među one kojima gorčina smeta, imamo dobru vijest za vas. Stručnjaci su još krajem devedesetih godina prošlog stoljeća došli do načina na koji se gorčina kafe može ublažiti. Trik je vrlo jednostavan, trebat će vam samo prstohvat soli.
Naime, u istraživanju objavljenom 1997. godine u časopisu Nature ispitanici su morali ocijeniti okus otopine slatkog i gorkog, slanog i gorkog te slatkog, slanog i gorkog. Rezultati su pokazali da je najmanje gorka otopina ona koja je miješana sa solju. Naučnici kažu kako samo nekoliko zrna soli u kafi mogu “prevariti” receptore na jeziku koji bi inače mozgu poslali poruku o gorčini. So se veže za receptore na jeziku te blokira spojeve gorčine.
To blokiranje dovodi do toga da se drugi okusi kave osjete više te samim tim do većeg uživanja u kafi. Ovo je istraživanje pokazalo da je so čaroban spoj čijim dodatkom doista možemo promijeniti okus raznih jela te napitaka. Dovoljna je samo mala količina soli da u potpunosti promijenite okus onome što ćete konzumirati, stoga trebate biti oprezni. Ako želite izbjeći gorčinu, stručnjaci kažu da trebate početi s vrlo malim dozama soli kako biste našli svoju mjeru te uživali u bogatim okusima kafe.