Zdravlje

Je li vaša stolica normalna? Evo kako to možete provjeriti i kada bi trebalo posjetiti ljekara 

Postoji 7 oblika stolice po kojima je moguće vidjeti kako organizam radi. Razlikuje se još i po boji te učestalosti. Ponekad pomaže promjena prehrane, ali katkad treba ići ljekaru 

Najveću pažnju treba obratiti na učestalost, oblik i boju stolice. Barem jednom na dan biste trebali imati stolicu i svakako bi trebali imati osjećaj da ste ispraznili crijeva. Neki ljudi obavljaju veliku nuždu dva, tri puta dnevno - i to je sasvim u redu. To je zato što možda imaju brži metabolizam, više jedu, u obrocima uzimaju puno vlakana ili im je sastav bakterija u crijevima takav. Više od tri stolice na dan je svakako previše. 

Oblik stolice 

I ovaj detalj je važan u sagledavanju sveukupnog zdravlja i pravilnog rada organizma - pravilne probave i izbacivanja toksina iz tijela. 

Postoji sedam oblika stolice: 

1. Kuglice koje teško izlaze iz debelog crijeva. 

2. Tvrda stolica koja izlazi u komadu. 

3. Nalikuje kobasici, ali s pukotinama na površini. 

4. Nalikuje mekanoj i glatkoj kobasici. 

5. Mekana s jasnim rubovima, izlazi gotovo previše lagano. 

6. Vrlo mekana, kašasta stolica. 

7. Vodenasta stolica bez komadića hrane u sebi. 

Najnormalniji je 4. oblik jer otkriva da je u tijelu sve u najboljem redu. Izmet se lako ispire sa wc školjke kada povučete vodu. 

Bilo da je stolica previše tvrda ili mekana, tu nešto nije u redu te ako to potraje duže vrijeme i dobro je konsultirati se s ljekarom.  

Također, nije loše pokušati promijeniti nešto u načinu prehrane jer i to često pomaže. Na primjer, ako imate previše tvrdu stolicu, iz prehrane izbacite bijelo brašno i smanjite konzumaciju šećera, a povećajte količinu hrane koja sadrži vlakna. Uz to, jedite više svježeg voća i povrća. Pomaže i sušeno voće poput šljiva. 

Boja stolice 

Pravilna boja stolice treba biti smeđa do tamno smeđa, poput čokolade. Ako je stolica previše tamna, to može ukazivati na unutarnje krvarenje i svakako treba otići ljekaru. Žuta ili zelenkasta boja znaju pokazivati da se masna hrana teže probavlja uslijed nedostatka masnih kiselina. U tom slučaju dobro je jesti cveklu i rotkvice. 

Ipak, ponekad boja može biti povezana s onime što konzumiramo. Na primjer, ljudi koji piju tablete željeza znaju imati vrlo tamnu i tvrdu stolicu. 

Pogledajte kako sve to izgleda u videu: 

Clicky