Nutritivno su bogata i pružaju sve potrebne hranjive tvari. Mogu se pripremati na razne načine: Omlet, pečena jaja, kuhana jaja i slično. No, jeste li se ikada pitali koja je najzdravija verzija omiljenog doručka širom svijeta?
Kuhana jaja
Kuhana jaja su jednostavna i hranjiva opcija, sa 78 kalorija po velikom jaju. Sadrže visokokvalitetne proteine, esencijalne aminokiseline, vitamine i minerale te kolin za zdravlje i razvoj mozga.
Omleti
Omleti su ukusni, ali mogu imati više kalorija i nezdravih masti zbog dodatnih sastojaka poput sira i mesa te ulja ili maslaca za kuhanje. Unatoč tome, omleti omogućuju dodavanje povrća i nemasnih proteina, povećavajući nutritivnu vrijednost.
Naučnici došli do zapanjujućeg otkrića o jagodama i borovnicama: Smanjuju rizik od jedne od najgorih bolesti
Razlika?
Kuhana jaja zadržavaju prirodne hranjive tvari, dok se omletima može poboljšati nutritivna vrijednost dodavanjem zdravih sastojaka. Bez obzira na oblik, jaja su važan dio uravnotežene prehrane s mnogim zdravstvenim prednostima.