Jabuke su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima, te imaju blagotvoran učinak na metabolizam i zdravlje uopće.
Jabuka je prepuna hranljivih sastojaka, sadrži malo kalorija, te se s pravom smatra jednom od najzdravijih voćki na svijetu.
Dokazano je da pomaže kod mršavljenja, smanjuje rizik od dijabetesa, čuva srce, smanjuje nivo holesterola, a odlična je i za pravilno funkcioniranje sistema organa za varenje.
Svako od nas se u životu susreo proljevom i konstipacijom (zatvor) dvjema suprotstavljenim smetnjama sa probavnim sistemom.
Upravo jabuke mogu pomoći kod oba zdravstvena problema. Razlika je samo u načinu konzumiranja.
Jabuka pomaže u borbi sa proljevom, ali ne kako je inače jedemo.
Topiva vlakna imaju konzistenciju gela u stolici i usporavaju probavu, a to je korisno za one koji imaju proljev. Ova vlakna se nalaze u "mesu" jabuke, a koru treba ukloniti.
Najbolje bi bilo da je izrendate je i ostavite da stoji oko sat. Pojedite je i vidjet ćete kako će vam ovo blagotvorno voće umiriti stomak.
Ukoliko imate problema sa zatvorom, onda jabuku treba jesti sa korom.
Topiva vlakna se nalaze upravo u njenoj kori, te pomažu da stolica da brže prolazi kroz crijeva te podstiču njihovo pražnjenje.
Američka studija je pokazala da žene koje redovno jedu jabuke imaju 13 do 22 posto manje problema s konstipacijom u odnosu na žene koje ih ne konzumiraju.
Jabuke su bogate i pektinskim vlaknima koji ima amfoterno djelovanje.