Jako često čujemo da trebamo jesti šareno – dakle, voće i povrće koje je prepuno antioksidansa i vitamina. Kaže se, što hrana ima manje boje, to je lošija za nas, a toj grupi pripadaju kruh i tjestenina. Ipak, novo istraživanje pokazalo je da smanjuju rizik od smrti, prenosi Metro.
U nedavnom istraživanju objavljenom u JAMA Internal Medicine Journalu istraživači su prikupljali rezultate 416.104 muškaraca i žena u posljednjih 16 godina. U prosjeku, učesnici su u danu dobili oko 15 posto energije iz proteina, 40 posto iz biljaka, 60 posto iz mesa, ribe i jaja, uključujući i 19 posto energije dobivene iz mliječnih proizvoda. Dokazano je da je konzumacijom proteina biljnog porijekla smanjen rizik od smrti i kardiovaskularnih bolesti više nego proteinima dobivenim iz mesa i jaja.
U grupu proteina biljnog porijekla pripadaju tjestenina, hljeb i žitarice. Kada su meso zamijenili hljebom, muškarci su smanjili rizik za 13 posto, a žene za 15.
Također, stručnjaci kažu da ugljikohidrati smanjuju krvni pritisak, nivo masti i šećera u krvi.