Gozleme su turske pogače, ili palačinke koje se najčešće pune špinatom i fetom ili nadjevom od mljevena mesa. Peku se u tavi ili na roštilju, a recept ne traži previše truda jer, između ostalog, ne trebate praviti tijesto s kvascem niti predugo čekati da tijesto bude spremno za punjenje.
Nemate li mikser, tijesto možete umijesiti i rukama, za što će vam biti potrebno oko sedam minuta. Prilikom zatvaranja rubova tijesta dobro istisnite zrak kako bi palačinke bile hrskavije.
Sastojci za tijesto:
375 g brašna
85 ml maslinovog ulja
185 ml vode
1/2 kašičice soli
Nadjev:
300 g špinata
2 čehna bijelog luka
2 jaja
1 kašičica bibera
300 g feta sira
200 g mozzarelle
Priprema:
Pomiješajte brašno, ulje, so i vodu u zdjeli miksera s kukom za tijesto. Miksajte 2,5 minute na srednjoj brzini dok tijesto ne postane glatko, ali ne i ljepljivo. Prema potrebi dodajte brašna. Pokrijte i ostavite 20 minuta.
Radnu površinu pospite brašnom. Tijesto podijelite na četiri dijela. Razvaljajte ga na pravougaonik 35x20 cm.
U zdjelu stavite sjeckani špinat, bijeli luk, jaje i biber. Promiješajte rukama kako bi špinat bio kompaktniji, dodajte fetu i promiješajte.
Polovinu tijesta premažite nadjevom pa pospite naribanom mozzarellom. Preklopite drugu stranu tijesta da prekrije nadjev. Pritisnite rubove pa uz malo vode čvrsto zatvorite tijesto.
Zagrijte 1,5 kašiku ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Stavite palačinak u tavu pa pecite oko 3 minute dok ne porumeni, okrenite i pecite dok ne postane hrskava pa ponovite s ostalima. Možete ih ispeći i na roštilju.