Kako mu i ime otkriva, semifreddo je "napola smrznut" desert, a Italijani ga obožavaju ljeti, umjesto sladoleda. Sličan mousseu, samo hladniji, semifreddo se najčešće poslužuje kao ledeni kolač ili torta, a među omiljenim okusima su čokolada, kafa, limun, pistacija i šumsko voće.
Za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka, a ako volite kombinaciju voća i pistacija, provjerite recept chefa Jamieja Olivera za semifreddo sa pistacijama. Prema želji, pistacije možete i zamijeniti kakvim drugim, omiljenim orašastim plodovima. Budući da recept sadrži sirova jaja, koristite ona kojima poznajete porijeklo i sigurni ste da nema opasnosti od salmonele.
Volite li više okus kafe nego šumskog voća, isprobati možete i talijanski recept semifreddo za koji vam jaja nisu potrebna.
Sastojci za voćni semifreddo
400 g malina ili šumskog voća
75 g šećera u prahu
3 jaja
400 ml vrhnja za šlag
75 g sjeckanih pistacija
so
Priprema
Stavite metalni kalup za hljeb od 1,5 l u zamrzivač da se ohladi.
Polovinu malina stavite u multipraktik i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Protisnite pire od malina kroz sito.
Stavite šećer i žumanca u posudu za mikser pa izmiksajte nastavkom za pjenjaču dok ne dobijete blijedu i kremastu smjesu pa stavite na stranu.
Izmiksajte vrhnje u šlag pa prebacite u drugu posudu.
U zdjelu miksera dodajte bjelanjke i prstohvat sitne soli te miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Nježno umiješajte šlag i snijeg u smjesu žumanaca.
Izvadite kalup iz zamrzivača i dodajte pola smjese. Kašikom prelijte pola umaka od malina pa pospite polovinom pistacija i polovicom preostalih svježih malina.
Ponovite postupak slaganja s preostalim semifreddom i umakom od malina, zatim pospite preostalim pistacijama i svježim malinama. Zamrznite na pet sati ili preko noći.
Kada ste spremni za posluživanje, izvadite semifreddo iz zamrzivača i ostavite ga na sobnoj temperaturi 15 minuta ili dok malo ne omekša. Podijelite u zdjelice i odmah poslužite.
Sastojci za semifreddo od kafe
25 g instant kafe u granulama
20 ml hladnog mlijeka
100 g kondenziranog mlijeka
500 ml zaslađenog vrhnja za šlag
čokolada za ukrašavanje
Priprema
Pomiješajte kafu i hladno mlijeko pa dobro izmiješajte i ulijte kondenzirano mlijeko i ponovno promiješajte.
Ohlađeno vrhnje kratko izmiksajte dok se malo ne zgusne pa dodajte smjesu od kafe i nastavite miksati dok se ne zgusne do kraja.
Metalni kalup nauljite i položite u njega plastičnu foliju. Stavite smjesu za semifreddo u kalup i ostavite u zamrzivaču na dva načina. Preokrenite kalup, skinite foliju i posipajte naribanom čokoladom.