Životni stil

Italijanska ledena krema koju možete napraviti od tek nekoliko sastojaka

semifreddo

Kako mu i ime otkriva, semifreddo je "napola smrznut" desert, a Italijani ga obožavaju ljeti, umjesto sladoleda. Sličan mousseu, samo hladniji, semifreddo se najčešće poslužuje kao ledeni kolač ili torta, a među omiljenim okusima su čokolada, kafa, limun, pistacija i šumsko voće.

Za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka, a ako volite kombinaciju voća i pistacija, provjerite recept chefa Jamieja Olivera za semifreddo sa pistacijama. Prema želji, pistacije možete i zamijeniti kakvim drugim, omiljenim orašastim plodovima. Budući da recept sadrži sirova jaja, koristite ona kojima poznajete porijeklo i sigurni ste da nema opasnosti od salmonele.

Volite li više okus kafe nego šumskog voća, isprobati možete i talijanski recept semifreddo za koji vam jaja nisu potrebna.

Sastojci za voćni semifreddo

400 g malina ili šumskog voća

75 g šećera u prahu

3 jaja

400 ml vrhnja za šlag

75 g sjeckanih pistacija

so

Priprema

Stavite metalni kalup za hljeb od 1,5 l u zamrzivač da se ohladi.

Polovinu malina stavite u multipraktik i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Protisnite pire od malina kroz sito.

Stavite šećer i žumanca u posudu za mikser pa izmiksajte nastavkom za pjenjaču dok ne dobijete blijedu i kremastu smjesu pa stavite na stranu.

Izmiksajte vrhnje u šlag pa prebacite u drugu posudu.

U zdjelu miksera dodajte bjelanjke i prstohvat sitne soli te miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.

Nježno umiješajte šlag i snijeg u smjesu žumanaca.

Izvadite kalup iz zamrzivača i dodajte pola smjese. Kašikom prelijte pola umaka od malina pa pospite polovinom pistacija i polovicom preostalih svježih malina.

Ponovite postupak slaganja s preostalim semifreddom i umakom od malina, zatim pospite preostalim pistacijama i svježim malinama. Zamrznite na pet sati ili preko noći.

Kada ste spremni za posluživanje, izvadite semifreddo iz zamrzivača i ostavite ga na sobnoj temperaturi 15 minuta ili dok malo ne omekša. Podijelite u zdjelice i odmah poslužite.

Sastojci za semifreddo od kafe

25 g instant kafe u granulama

20 ml hladnog mlijeka

100 g kondenziranog mlijeka

500 ml zaslađenog vrhnja za šlag

čokolada za ukrašavanje

Priprema

Pomiješajte kafu i hladno mlijeko pa dobro izmiješajte i ulijte kondenzirano mlijeko i ponovno promiješajte.

Ohlađeno vrhnje kratko izmiksajte dok se malo ne zgusne pa dodajte smjesu od kafe i nastavite miksati dok se ne zgusne do kraja.

Metalni kalup nauljite i položite u njega plastičnu foliju. Stavite smjesu za semifreddo u kalup i ostavite u zamrzivaču na dva načina. Preokrenite kalup, skinite foliju i posipajte naribanom čokoladom.

Clicky