Italijani su ove nedjelje obilježili dan svoje omiljene nacionalne slastice - tiramisua. U Italiji je njegova prodaja u proteklih godinu dana porasla za čak pet posto pa se čini da kolač pruža utjehu u ovim čudnim vremenima. Inače se na današnji dan organiziraju razna natjecanja u njegovoj izradi, a isprobavaju se i razni novi recepti - s kikirikijem, bananama ili jagodama. Mi smo se u čast deliciji danas odlučili držati klasike i napisati svoj omiljeni recept koji provjereno znamo da volimo.
Sastojci:
550 grama vrhnja za šlag
250 grama mascarponea
75 mililitara Marsale
5 kašika šećera
300 mililitara jake kafe, napravljene od 2 kašike kafe i 300 mililitara vrele vode
180 grama piškota
25 grama tamne čokolade
2 kašičice kakaa u prahu
Priprema:
- Stavite vrhnje za šlag, mascarpone, Marsalu i šećer u veliku posudu.
2. Umutite dok se vrhnje i mascarpone potpuno ne sjedine i postanu gusti šlag.
3. Ulijte kafu u plitku posudu. Umočite nekoliko piškota odjednom, okrećući ih nakon nekoliko sekundi dok se lijepo ne namoče, ali ne i razmrve. Složite ih u posudu dok ne upotrijebite polovinu, a zatim rasporedite polovinu kremaste smjese.
4. Grubom stranom ribeža naribajte veći dio tamne čokolade. Zatim ponovite slojeve dok ne potrošite svu kafu. Zadnji sloj trebao bi biti kremasti.
5. Pokrijte i ohladite nekoliko sati ili preko noći.
6. Za posluživanje, pospite kakaom u prahu i naribajte ostatak čokolade.