Zdravlje

Istraživanje: Umjerena konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre

Umjerena konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre, pokazala je britanska studija.

Naučnici sa Univerziteta u Edinburghu i Univerziteta u Southamptonu proučavali su medicinske podatke gotovo pola miliona zdravih ljudi i zaključili da "ispijanje bilo koje vrste kave smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti jetre". 

Oliver Kennedy, glavni autor studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, kazao je da bi kafa mogla biti "potencijalno sredstvo prevencije hronične bolesti jetre".

U osoba koje su umjereno konzumirale kafu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 posto manji rizik od smrti od neke hronične bolesti jetre u usporedbi s ljudima koji nisu pili kavu.

Baza podataka

No naučnici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umjerenosti.

Istraživanje Kennedyjeva tima upućuje na najveću korist za jetru kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šoljice kafe. 

Do tog su zaključka došli proučavajući desetljećima pohranjivane medicinske podatke ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kafe, koje su usporedili s razvojem hroničnih bolesti jetre. 

Radi se o podacima iz britanske Biobanke, "opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola miliona britanskih korisnika".