Naučnici su pronašli vezu između visokih nivoa tiamina - vitamina koji se obično dodaje žitaricama za doručak - i kognitivnog pada.
Jedna od 10 osoba s blagim kognitivnim oštećenjem razvije demenciju, prema istraživanju Alzheimer’s Research UK.
Tiamin, poznat i kao vitamin B1, pomaže pretvoriti hranu u energiju i održava živčani sistem zdravim. Vaše tijelo ga ne proizvodi samo, ali obično možete unijeti sve potrebne vitamine iz prehrane. Prirodno se nalazi u nekoj hrani, dodaje se drugoj i prodaje se kao dodatak prehrani.
Tiamin se često dodaje žitaricama poput kukuruznih pahuljica i glaziranih pahuljica, kao i hljebu i formulama za bebe.
Hrana koja obično sadrži tiamin:
Žitarice
Svinjetina
Riba
Grah i leća
Grašak
Hljeb, rezanci, riža
Sjemenke suncokreta
Jogurt
Žitarice i nedostatak tiamina
Istraživanja su prije povezivala nedostatak tiamina s neurološkim problemima poput kognitivnog pada. Jedan oblik nedostatka tiamina naziva se “Wernicke-Korsakoffov sindrom” i uzrokuje kognitivne promjene slične Alzheimerovoj bolesti.
Studije provedene na životinjama sugerirale su da nedostatak tiamina može uzrokovati oksidativni stres ili smrt živčanih stanica, gubitak pamćenja, stvaranje plaka i smanjeni metabolizam glukoze, što su sve faktori rizika za Alzheimerovu bolest, ali istraživanja na ljudima bila su ograničena. Sada, nova studija objavljena u časopisu General Psychiatry povezuje veći unos tiamina s kognitivnim padom, osobito kod ljudi koji imaju visok krvni pritisak ili su pretili.
Istraživači s Medicinskog univerziteta Anhui u Kini proučavali su podatke iz Ankete o zdravlju i prehrani u Kini. Otprilike 3000 odraslih osoba, u prosjeku u dobi od 63 godine, pričali su o svojoj prehrani i ponavljali su testove kognitivnih funkcija, koji su uključivali prisjećanje riječi i izazove s brojevima, prenosi Net.hr.
Dok su istraživači pratili učesnike nakon otprilike pet godina, otkrili su vezu između konzumacije tiamina i pada rezultata kognitivnih testova. Premalo ili previše tiamina može imati štetne učinke, ali istraživači su odredili idealnu količinu tiamina između ta dva.
U prosjeku su učesnici studije konzumirali 0,93 mg dnevno.