U Njemačkoj, čiji su stanovnici poznati po ljubavi prema kobasicama, taj je proizvod pretrpio veliki udarac jer je većina ljudi u nedavnom istražianju koje je šokiralo Njemačku izjavila da zapravo više voli kebab kad je u pitanju brza hrana.
Na pitanje da se odluče između currywursta (kobasica prelivenih umakom od kečapa i curryja) i kebaba, mesa odrezanog s golemih valjaka, za koji se tvrdi da su ga izmislili turski gastarbajteri, 45 posto odraslih odlučilo se za kebab, pokazalo je reprezentativno istraživanje koje je proveo YouGov. 37 posto i dalje daje prednost currywurstu, narezanim kobasicama obično od svinjetine. Nijedan od ta dva klasika brze hrane, koji se prodaju na svakom uglu širom zemlje, ne voli 15 posto ispitanika.
Postoji jasna dobna podjela kada je u pitanju brza hrana, pokazala je anketa. Većina ispitanika starijih od 55 godina preferira currywurst. Među onima između 18 i 24 godine, s druge strane, njih 57 posto odlučilo se za kebab. Žene su većinom odabrale kebab umjesto currywursta, dok muškarci još uvijek preferiraju currywurst. Uz minimalnu razliku od jedan posto.
"Nacija od 82 miliona ljudi pojede dva miliona kebaba dnevno, rekao je svojevremeno Gürsel Ülber, glasnogovornik Udružena turskih proizvođača dönera u Evropi (ATDiD).
Sa sigurnošću možemo reći da tanko narezano meso; kuhano na okomitom ražnju, zamotano u pitu ili somun i preliveno salatom; nadjačava kobasice kao preferiranu opciju brze hrane, kazao je on.