Životni stil

Isprobajte jednostavne savjete uz koje će vam tjestenina uvijek biti savršena

Tjestenina s umakom smatra se jednim od jednostavnijih, bržih, ali zasitnih jela. Ipak, nije dovoljno samo baciti tjesteninu u vodu i čekati da se skuha - postoji nekoliko trikova i savjeta uz koje će uvijek ispasti savršena, piše MSN.

Umak od paradajza kuhajte dugo

Kvalitet umaka za tjesteninu leži u tome koliko ga dugo kuhate. Ljudi obično ubace luk, meso, kada je meso gotovo dodaju paradajz i puste da se kuha manje od 10 minuta sve zajedno. To je potpuno pogrešno, jer je umacima potrebno barem 30 do 40 minuta da se svi okusi povežu. Paradajz se moraju kuhati sve dok sve kiseline ne izađu van tako da zapamtite - što duže kuhate, bolji će biti okus.

Voda u kojoj se kuha tjestenina

Većina ljudi baci ovu vodu prepunu škroba i soli, ali bilo bi dobro sačuvati šolju, dvije. Osim što dodaje okus vašem umaku, dodaje i škrob koji će zgusnuti umak i pomoći da se isti zalijepi za tjesteninu jednom kada je gotov.

Al dente - taman, a ne gnjecavo

Termin 'al dente' označava idealno i pravilno skuhanu tjesteninu, a to je niti tvrda, hrskava niti gnjecava. Mora biti malo tvrđa, ali kuhana. Na pakiranju uvijek pišu upute koliko se minuta treba kuhati, a najbolje bi bilo da se držite toga. Ako piše sedam minuta, nakon pet biste trebali probati viljuškom kakva je situacija.

Kvalitet paradajza je itekako važan

Postoji puno različitih brendova paradajza u konzervi, odnosno pelata. Ljudi često pogledaju cijenu i uzmu onu najjeftiniju, ali to baš i nije pametno. Ne radi svaki proizvođač jednako kvalitetne proizvode od paradajza. Birajte pelate koji su u komadu, oni su konzervirani odmah dok oni već nasjeckani uglavnom budu lošijeg kvaliteta i dodata im je pasta od paradajza za bolju teksturu. Koji god odabrali, kiseli su, pa je savjet kuhara da dodate malo šećera u umak kako biste regulirali okuse.

Svježi začini

Ako imate priliku kod kuće imati svježi bosiljak, origano, ružmarin i druge začine - odlično! Velika je razlika kada koristite suhe začine i one svježe ubrane u vašem vrtu ili iz teglice na balkonu.

Pomiješajte tjesteninu s umakom dok je još topla

Kada ste ocijedili skuhanu tjesteninu vrijeme je da joj dodate umak i najbolje bi bilo da to radite dok je još vruća jer će se umak zalijepiti za nju.

Clicky